Ove će subote u većini uljara na zadarskom području početi prva meljava ovogodišnjih maslina.
U borbi za ekstra djevičanska ulja visoke kakvoće, tradicionalno u meljavu idu najprije tzv. medaljaši, odnosno maslinari koji žele konkurirati za najviše medalje na natjecanjima najboljih maslinovih ulja.
Nakon njih, u meljavu će i ostali maslinari, ali ranije branje maslina ove godine ne znači da će se prerada završiti brzo.
Neki maslinari smatraju – a takvih je posljednjih dana sve više – da se u berbu maslina ne treba požuriti jer su plodovi još uvijek tvrdi, pa očekuju od jesenskih kiša i “popravljanje” maslina iscrpljenih dugotrajnom sušom.
– Na taj se način može eventualno povećati težina maslina, ali ulja teško, jer ono je već formirano i ne može se više stvarati sadašnjim kišama. Plod će se napuniti vodom, ne i uljem – kaže Ljubo Vrsaljko iz uljare u Nadinu. I njegova će uljara u subotu prvi put upaliti motore ove sezone, ali situacija s maslinama ove je godine izrazito loša.
Nizak randman
– Suša se strahovito osjeti, masline će ove godine slabo plaćati, randman će biti nizak. Maslinici su spaljeni velikim vrućinama, a izostanak kiše u kolovozu bio je ključan, tako da se mogu očekivati znatno manje količine ulja.
Bit će to i opterećenje za strojeve u uljara, jer kad u maslinama nema ulja, strojevi teže rade i skloniji su kvarovima. Uljare će iz maslina izvući svaku kap ulja, ali to opet znači da vam za 200 kilograma suhoga ploda treba i 200 litara vode, tako da će to, sve u svemu, biti teška godina i za maslinare i za nas u uljarama – kaže Ljubo.
Prvih godina kad su otvorili uljaru u Nadinu, godine su bile idealne, plodovi puni ulja i sve je teklo glatko. Posljednjih godina, primijetio je, događa se slično kao i sada – sušna ljeta bez oborina u ključnim razdobljima za masline i znatno slabiji prinosi u ulju.
– Dosta je plodova pocrnjelo i otpalo zbog problema u cvatnji, a ono što je ostalo sredila je suša. Ranije sorte sigurno će već sada u meljavu, ali sezona prerade maslina sigurno će se ove godine razvući, jer nitko zapravo ne zna kad je idealno razdoblje za berbu i preradu.
U svakom slučaju, i ove godine vrijedi isto pravilo: ubrane masline što prije preraditi, kako bi se barem zadržala ista razina kvaliteta koja je godinama znatno porasla u odnosu na prijašnja vremena – kaže Ljubo Vrsaljko.
Problem s vinom: previše – sladora!
U ovoj čudnoj i nepredvidljivoj godini za poljoprivrednike, u Nadinu ove godine, osim s maslinama, imaju puno problema i s – grožđem, odnosno proizvodnjom vina.
Razlog: prevelika količina sladora u moštu, koja na Nadinskim vinogradima u introduciranim francuskim sortama vinove loze, cabernet sauvignonu, syrachu i drugima, obično iznosi oko 24, a ove se godine zbog puno sunca i manjka oborina slador popeo na 28, pa čak i 30 gradi.
– To nam je sada veliki problem, jer zbog tako velike količine šećera gljivice ne odrade svoje i vino neće prokuhati. Svake godine nama su šećeri visoki, ali ove je godine udio sladora golem, pa se mora dobro pripaziti na postupak vrenja – kaže Ljubo Vrsaljko.