Zadarsku tvrtku "Telluris-Medin", široj javnosti poznatu po uzgoju glista i njihovom uvođenju u gastronomiju, jučer je posjetio generalni direktor egipatske tvrtke "Adam's paradise", Ahmed Gamal. U Zadar je došao kako bi sa svojom domaćicom, direktoricom "Telluris-Medina" Hanom Medin, razgovarao o poslovnoj suradnji, kako s njenom tvrtkom, tako i nekolicinom drugih zadarskih i hrvatskih tvrtki.

Gamala je najviše zanimalo hrvatsko voće i povrće te neki već i međunarodno renomirani hrvatski proizvodi poput paškog sira, proizvoda od ravnokotarske maraške te u zadnje vrijeme sve afirmiranijeg ekološkog pekmeza od smokava "Šinjorina smokva".

- S Gamalom sam razgovarala prije svega o mogućnostima ulaganja u hrvatsku privredu i gospodarstvo te o kvaliteti i potrebnoj količini proizvoda široke potrošnje za plasman na egipatsko tržište. Kako bi naš gost iz Egipta dobio što potpuniju sliku o proizvodima koji bi se eventualno mogli naći na policama egipatskih trgovina upriličili smo mu i nekoliko degustacija te obilazak nekih proizvođača, naglasila je Medin.

Dakako, Medin nije propustila svog gosta upoznati i s vlastitom proizvodnjom glista u Briševu, uspjevši ga, iako mu to nije bila namjera, nagovoriti na uvoz testne količine glista u Egipat.

- Nisam imao namjeru uvesti gliste, no Hana me uspjela nagovoriti pa ću probati, vidjeti kako će gliste proći na našem tržištu, kao i puževi koji, također, uskoro "putuju" pravac Egipat. Inače, jako sam zadovoljan viđenim, vjerujem da smo danas ovdje dogovorili suradnju koja će trajati, naglasio je Gamal.

Zadovoljstvo dogovorenom suradnjom nije krila ni Medin.

- Na arapskom području postoji veliki interes za našu zemlju, za aktivno istraživanje tržišta, podneblja, suradnika, brendova i tehnologija. Dakako, potencijalni partneri se osobno žele uvjeriti u kvalitetu, raritet, izvornost, te egzotičnost naših proizvoda pa je u tom smjeru Gamal i došao ovdje danas kod nas, kazala je Medin.

Direktorica "Telluris-Medin" prošlog je tjedna napravila još jedan dobar poslovni potez, kako nam je dodala, udruživši svoju tvrtku "Telluris-Medin" s arapskom tvrtkom "Arab development" u zajedničku hrvatsko-arapsku tvrtku "ACC" - s ekskluzivnim ugovorom za uvoz-izvoz na relaciji Jugoistočna Europa - arapske zemlje.