ZADAR- Gaženica postaje izvozna luka ruskog naftnog biznisa iz Bosne i Hercegovine.
Naftni terminal, jedini zadarski projekt koji je ušao u Vladin program 30 investicija, prema pisanju Slobodne Dalmacije, Kepol terminal dogovorio je s ruskim naftnim divom „Zarubezhneft", odnosno njihovom tvrtke Neftgazinkor. Oni su uložili stotine milijuna kuna u rekonstrukciju bosanske rafinerije u Modriču. 


Trebala im je luka za izvoz prerađene nafte, te su je nakon razmatranja Ploča pronašli u Zadru. Prema izjavio Bože Krce, direktora Kepol - terminala, priprema se ugovor kojim će ljubljanski Petrol i bosanka rafinerije u ruskom vlasništvu zakupiti njihov terminal u Gaženici na 15+5godina puno za prazno, a taj bi posao mogao ubrzati plan obnove Unske pruge kroz Republiku Srpsku. Očekuje se da će Rusi po tom pitanju pridobiti Milorada Dodika.

Preko zajedničke tvrtke koju je Kepol osnovao Nestro Adria Zadar i Nestro Adria Slavonski brod, priprema se investicija od 15 milijuna eura u proširenje kapaciteta skladišta za milijun tona naftnih derivata godišnje, koliko se planira izvesti preko Gaženice. Gradnja bi trebala početi u svibnju ove godine.
Uz pomoću Lučke uprave investirat će se 1,5 milijun eura u tzv. mokri gat s utakačkom rukom za transport derivata iz tankova do goriva.
Za sve to, tvrdi Krce, postoji objedinjeni uvjeti zaštite okoliša koju je Kepol dobio prvi u Hrvatskoj uz zahtjev za gradnju pogona za biodizela na prostoru koji obuhvaća proširenje kapaciteta naftnog terminala u Gaženici.