ZADAR – U vinogradu Roka Brale u Posedarju pri kraju je ovogodišnja berba grožđa koja je započela još 25. srpnja. Na gotovo 19 hektara zemljišta u neposrednoj blizini svoje benzinske crpke, Brala je posljednjih godina podigao respektabilan vinograd s 35 tisuća panjeva prvoklasnog stolnoga grožđa, što ga, uz onaj u Vrani, svrstava među najveće takve vinograde u Zadarskoj županiji.
Berba bi, prema procjenama, trebala potrajati do 25. rujna, a u tih 40 dana planira se ubrati 250-300 tona prvoklasnoga grožđa sorti black magic, kardinal, viktorija, matilda i pagliero. Oko 100 tona ubranoga grožđa već je izvezeno u BiH, a ostalo će biti plasirano na police najvećeg domaćeg trgovačkog lanca Konzuma.
– Mislim da smo jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je u potpunosti usvojila talijanski model pakiranja grožđa s etiketom, spužvom i folijama. Istina, to poskupljuje proizvodnju, ali bez toga se ne može razmišljati o konkurentnosti i izvozu grožđa – govori mladi voditelj prodaje Kruno Klanac dok se šetamo kilometarskim stazama unutar vinograda.
Pet sorti koje su u vinogradu dozrijevaju jedna za drugom, što omogućava kontinuiranu berbu, pa tridesetak angažiranih berača ima pune ruke posla. Prema njihovoj procjeni, na trsovima je ostalo još 50-ak tona, koje bi mogli ubrati, ako vrijeme posluži, za desetak dana.
Najprije dozrijeva black magic pa kardinal, a sada je u tijeku berba matilde i pagliera. Svaki grozd pažljivo se odreže i potom se iz njega odstrane pojedina oštećena zrna. – Samo najbolje grožđe ide u prodaju – kažu nam berači