u vrijeme sveprisutne krize.

- Nova investicija nastavak je našeg puta kvalitete, jer želimo spremni dočekati ulazak u EU. Istina je da smo u ovu izgradnju sirane ušli u najgore vrijeme krize i recesije, međutim, želimo imati pogon koji odgovara svim standardima EU-a. Imamo kreditno zaduženje od 12 godina, a tri milijuna eura doista je velik novac koji moramo vratiti. Jednostavno želimo ostati u igri među najkvalitetnijim proizvođačima sireva - kaže Ivan Gligora.

Svi koji ga poznaju, znaju, kako sam kaže, da njegov put sirara nije bio nimalo lagan. Gligora je prošao sve i svašta do 1995. godine kad je bio na rubu siromaštva i tada je odlučio pokrenuti vlastitu proizvodnju. Do 2002. godine, kad je izložio svoj prvi sir na sajmu u Varaždinu i osvojio zlatnu medalju, prolazio je, kaže, pravu kalvariju.

No, danas za sebe može kazati da je jedan od najuspješnijih poduzetnika na otoku Pagu. To ga je i navelo da krene u nove investicije pa se javio na natječaj SAPARD-a.

- Uhvatili smo doslovno zadnji vlak natječaja. Ipak, treba prihvati činjenicu da nama ništa nije darovano. SAPARD nam omogućuje smanjivanje glavnice kreditnog zaduženja za oko 40 posto kad njihova komisija potvrdi da je sve u redu s investicijom. Međutim, ostaje nam velik teret kreditnog zaduženja i dugih 12 godina otplate - kaže Gligora i s ponosom ističe da je "Sirena - mala Sirena" obiteljska tvrtka u kojoj će tradiciju nastaviti sin Šime koji je završio mljekarstvo na Agronomskom fakultetu.

- On je našao sebe u našem poslu i zapravo je to jedan od glavnih razloga što smo ušli u ovu veliku investiciju - kaže Gligora.