ZADAR - Pred sam početak nove školske godine na zadarskom Zavodu za zapošljavanje još uvijek su otvoreni natječaji u kojima nekoliko zadarskih osnovnih i srednjih škola traži profesore matematike, fizike i informatike. Potraga za tim profesorskim kadrom traje već mjesecima, a koliko je bezuspješna dovoljno govori podatak da na evidenciji zadarskog Zavoda trenutno nije prijavljen niti jedan, jedini nezaposleni nastavnik ovih prirodnih predmeta. Također, nemaju niti najavu da bi se u skorije vrijeme na Zavodu mogao pojaviti netko s tom diplomom.

- Zadnjih nekoliko godina imamo konstantan nedostatak profesora prirodnih znanosti, pogotovo matematike i fizike, jer se rijetki odlučuju za takozvane tehničke studije iako s tom diplomom imaju velike šanse odmah naći posao. A ukoliko i završe te fakultete, odlučuju se ostati u velikim centrima, najčešće u Zagrebu jer tamo mogu ostvariti poslovne karijere, rijetko se tko vraća u Zadar.

Prije su matematiku u školama znali predavati inženjeri elektrotehnike međutim u zadnje vrijeme toga više nema jer oni vrlo brzo pronalaze posao u struci koji je puno bolje plaćen - kaže Sandra Vukić sa zadarskog Zavoda za zapošljavanje. U Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. profesore matematike i fizike tražili su još od kraja prošle školske godine.

- Znali smo da će biti problematično, zato smo natječaj raspisali i stalno držali otvorenim. Na kraju smo imali sreće i uspjeli naći oba profesora prije početka nove školske godine - kaže ravnatelj Klasične gimnazije mons. Joso Kokić.

Zbog ovakvog stanja, nekoliko osnovnih škola snašlo se tako da su se diplomirani učitelji razredne nastave, kojih još uvijek ima na Zavodu, specijalizirali isključivo za predavanje matematike.

Kao za matematiku, velikog interesa nema ni za fakultet građevine, arhitekture, strojarstva i farmacije, što su zadnjih nekoliko godina u Zadru postale apsolutno najdeficitarnije struke.