Ovogodišnji ADRIATIC TRADITIONAL WINE & FOOD FAIR (ATWFF) - Zinfest 2023. održat će se od 16. do 17. studenog u restoranu Nautic Marine Kaštela u Kaštel Gomilici gdje će biti oko 60 predstavljanja tradicionalnih vina te tradicijske vještine i običaja pripremanja jela iz Splitsko - dalmatinske županije.

Program ovog dvodnevnog Zinfesta u zavičaju Crljenka kaštelanskog i pradomovini svjetski poznatog i priznatog Zinfandela danas je predstavljen u Marini Kaštela u restoranu Spinnaker.

- Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će više od stotinu sudionika gdje će se predstaviti veliki broj izlagača, među kojima su vrhunski kaštelanski vinari, uz program gastronomskih kreacija s potpisom. Kroz dva dana Zinfest će imati dvije pozornice gdje će se predstaviti i profesori i učenici ugostiteljskih škola naše županije, kao i kuhari amateri i profesionalci. Ovim događanjem želimo osvijestiti da su Kaštela i Dalmacija pradomovina Zinfandela priznatog i poznatog vina. Nama entuzijastima i malim ljudima je interesantno da doživimo da se na nivou Hrvatske i Europe nastavi govoriti o Crljenku - kazao je u ime organizatora događanja Srećko Radnić iz klastera Zora.

Jačati vidljivost i prepoznatljivost jadranskih prostora i osnažiti gospodarske djelatnosti povezane s lokalnom hranom, kulturom i kreativnom industrijom i posebnim oblicima turizma, cilj je ovog događanja na koje su ponosni i predstavnici Grada Kaštela.

- Preko Zinfesta priča o Crljenku ide van našeg grada, kroz cijelu našu domovinu. Velika nam je želja da naš Crljenak i njegovi rođaci budu na vinskim kartama kako Hrvatske tako i van nje. Nadam se da će svi posjetitelji uživati i ove godine u mirisima i okusima vina uz tradicionalna jela kako bi ova naša kaštelanska tradicija bila ispričana na jedan pravi način - kazala je prilikom predstavljanja programa dogradonačelnica Kaštela, Jadranka Matok Bosančić te je ujedno organizatorima zahvalila na organizaciji, jer kako je kazala šire priču o Crljenku.

- Cvo je događaj koji će zacijelo biti izvrsna eno - gastro baštinska manifestacija. Želim naglasiti koliko je bitna i važna takva ponuda, a još je važnije da je ona naša, lokalna i autentična. Županija dugi niz godina podržava ovakve manifestacije i u tom smjeru ćemo i nastaviti - kazala je Renata Tešija iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Ono što nas razlikuje od drugih i zbog čega gosti dolaze kod nas osim mora i sunca jesu vina, maslinovo ulje i dalmatinski životni stil i ljudi koji čine da se gosti vrate. Posebno interesantno u ovoj priči je da su vina ne samo kvalitetna nego i jedinstvena i izvorna. Dolaze iz Kaštela i šire se po cijelom svijetu - kazao je Joško Stella u ime Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije.

- Kaštelani su jako dobri vinogradari. Volio bih da što više etiketa naših autohtonih dalmatinskih sorti vina bude u našim restoranima. Na našu sreću tih sorti nema u svijetu i po tome smo specifični - kazao je chef Robert Predrag Žmire iz trogirskog restorana Mare koji će sudjelovati na ovogodišnjem Zinfestu u programu Gastronomske kreacije s potpisom. Kako je kazao pripremat će jela gdje će se držati tradicije s nijansama jeseni.

Među sudionicima predstavljanja programa ovogodišnjeg Zinfesta sudjelovao je i poznati kaštelanski vinar i vinogradar Ivan Kovač Matela koji će na manifestaciji u sklopu Priča o vinu predstaviti vino Esenca i pjenušac od Crljenka.

- Crljenak nije slučajno bio u Kaštelima, ova naša zemlja Crljenak čini onakvim kakav je. Bez truda i rada nema ništa. Moraju nas ugostitelji prepoznati, a mi moramo raditi na sebi. Danas smo počeli proizvoditi vina prema uzorima koji nisu naši, ali ja tako ne radim. Držim da je naša tradicija najbolja. Kad piješ vino, moraš ga osjetit u toj čaši - ispričao je Matela.

Manifestacija će se održati u četvrtak i petak, 16. i 17. studenog od 13 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

 


ZINFEST 2023 - ATWFF
PROGRAM DOGAĐANJA

16.11.2023. - ČETVRTAK - prvi dan
13:00 sati, CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA (obraćanje organizatora i predstavnika institucija)
13.20 sati, izjave za predstavnike medija
13.30 sati, obilazak štandova izlagača od strane uzvanika
PROGRAM : PRIČA O VINU -- POZORNICA WINE
15.00 sati Kaštelanska Vesela Vina
16.00 sati Vina Perišin
17.00 sati, Vinarija Matela ESENCA
18.00 sati, ARIA I PUTALJ PRŠUT I VINO
19.00 sati Mali razgovori o vinu

PROGRAM : PREDSTAVLJANJE PROFESORA I UČENIKA UGOSTITELJSKIH ŠKOLA - PULT 1
14.00 sati Srednja škola Imotski
15.30 sati Srednja škola Sinj
17.30 sati Srednja poljoprivredna škola „Stjepan Radić"

PROGRAM : GASTRONOMSKE KREACIJE S POTPISOM - PULT 2
14.00 sati Željko Buotić Leše
15.30 sati Petar Božić - Spinaker
17.30 sati Robert Predrag Žmire - Mare

17.11.2023. - PETAK - drugi dan

12.30 sati okrugli stol CRLJENAK KAŠTELANSKI I BUDUĆI „BRENDING" UNUTAR ZOI DALMACIJE
13.00 - 15.00 sati B2B i networking prethodno prijavljenih izlagača

PROGRAM : PRIČA O VINU -- POZORNICA WINE
15.00 sati Šoltanska Vina
16.00 sati TRIBUS I FAMIJA
17.00 sati, Vina iz HORE
18.00 sati, Kaštela u pjatu i čaši
19.00 sati Vinarija Matela PJENUŠAC OD CRLJENKA

PROGRAM : PREDSTAVLJANJE PROFESORA I UČENIKA UGOSTITELJSKIH ŠKOLA - PULT 1
14.00 sati Ugostiteljska škola „Blaž Juraj Trogiranin
15.30 sati Srednja škola Hvar
17.30 sati Srednja škola Split

PROGRAM : GASTRONOMSKE KREACIJE S POTPISOM - PULT 2
14.00 sati Trogirski Gastronom
15.30 sati Solinjanke
17.30 sati restoran Artičok

Napomena : PROGRAM VINSKE KREACIJA S POTPISOM
PROGRAM : PRIČA O JELU - POZORNICA GASTRO
Trogirski Rafioli
Fritule od boba
Uljenak sa Klisa
Sljubljivanje tradicijskih jela i vina
CEKOM 3LJ eko sir Puđa