Blagdan Velike Gospe 15.kolovoza najznačajnija je svetkovina koja se tijekom ljeta slavi u Starigradu-Paklenici. Na taj se dan tradicionalno hodočasti na Veliko Rujno, najveću velebitsku visoravan smještenu na 920mnv. Sveta misa sa procesijom na Velikom Rujnu počinje u 10.30, nakon Gospinog ružarija (09.30h) a misno slavlje predvodi don Ante Sorić, generalni vikar.

Svetkovini na Velikom Rujnu prethodi trodnevna priprava:

12.kolovoza, 20.00h, sveta misa u crkvi Sv.Jurja u Starigradu (don Mario Mršić, župnik Pašmana);

13.kolovoza, 10.30h, sveta misa i blagoslov vitraja u crkvi sv.Jurja u Starigradu (don Marin Batur, kancelar);

14.kolovoza, sveta misa na Velikom Rujnu (don Mario Karadakić, mladomisnik).

Brojna su i zabavna događanja povodom ovog blagdana. Tako će se 14. i 15. kolovoza na starigradskoj rivi Bikarija održavati gastro manifestacija Okusi baštinu u sklopu koje će se za sve posjetitelje pripremati fina jela od plodova mora za što je i ove godine zadužen Renato Kraljev a svoje domaće proizvode će na prodajnoj izložbi 14.kolovoza predstaviti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, sve uz glazbenu kulisu klape Leut. Događanje je dio 2.faze projekta Okusi baštinu sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Za dobru večernju zabavu na sam blagdan Velike Gospe 15.kolovoza ove su godine zaduženi Daleka obala i Zaratino bend uz tradicionalni ponoćni vatromet.