Noć punog miseca ove godine održava se od 10. kolovoza pa do 12. na zadarskoj rivi, ali ne i pod punim misecom. Neno Stojaković i Igor Bačić iz udruge Propela najavili su novi koncept manifestacije, koja je u dosadašnjih 18 godina bila posvećena isključivo domaćoj gastro ponudi i izvornoj dalmatinskoj glazbi, iako je mijenjala svoj oblik i struju.

- Male turističke zajednice su po uzoru na Noć punog miseca započele organizirati svoje lokalne fešte i manifestacije, koje su počele dobivati karakter i vrijednosti i nositi svoje benefite, na što smo ponosni, kaže Igor Bačić i dodaje kako se to loše odrazilo na Noć punog miseca, budući da se jednostavno prestalo dolaziti u grad iz mjesta i okolnih općina.

Nekoć je riva za vrijeme Noći punog miseca vrvila štandovima s lokalnim OPG-ovima, nastupali su razni KUD-ovi... Takav koncept zaživio je i na drugim mjestima, stoga je ova zadarska manifestacija morala krenuti u novom smjeru.

- Gubitak kulture, koje su mala mjesta iz okolice donosila na rivu kroz gastronomiju, glazbu i običaje možda se mogao nadoknaditi kroz jačanje budžeta, koji ne samo da nije rastao, već s godinama i padao, komentirao je Bačić te spomenuo onu jednu godinu kad se Noć punog miseca nije ni održala, budući da su organizatori ostali bez ikakve financijske podrške Grada i Županije. Nakon toga, počela je naplata kotizacija za zakupljene štandove, koja je postala zapravo jedini izbor financiranja. Potpora Grada i turističke zajednice vratila se u minimalnom iznosu, i dalje nedovoljnom.

- Neodrživ je način na koji se manifestacija održavala do sada. Bili smo u dvojbi što napraviti. Posjećenost je uvijek neupitna, no mi se nismo osjećali dobro, jer mislili smo da ne pružamo dovoljno, a nismo mogli nastaviti raditi „reda radi", nadovezao se Stojaković na priču o financiranju.

Promjene koje će uslijediti ove godine će se samo djelomično ostvariti, dijelom i zbog situacije oko obnovljene rive.

- Kao što znate, Millenium jump je ubrzao radove na rivi, ali činjenica je da riva nema još uporabnu dozvolu i da nije istekao rok u kojem moraju predati rivu. Uglavnom, rečeno nam je da možemo održati manifestaciju na rivi, no da ne smijemo ni ugaziti na novi kamen. Što je u redu, on je nov, osjetljiv, porozan i bilo koja kap ulja ili crnog vina znači čišćenje i pjeskarenje. Mi to nismo mogli obećati, tako smo morali preseliti sve na šljunčani dio, rekao je Stojaković.

Iako je prošle godine izlet na mul bio izvrsna ideja, ove godine se od toga moralo odustati. Sve aktivnosti i instalacije se moraju stisnuti, no nekim novitetima se misli nadoknaditi „izgubljeno". Ostaje se i dalje u mediteranskom štihu, ali glazbeni program će krenuti u world music smjeru. Tako ove godine kroz tri dana posjetitelji mogu očekivati koktel glazbenih kombinacija, u kojim će se predstavljati bendovi jednim dijelom vezanih uz lokalno područje, a u drugom dijelu ne.

- Stalo nam je da to napreduje, a uz neka veća sredstva pokušat ćemo da to ide u internacionalno. Prvu večer, u četvrtak, nastupit će Ljetno Kino, bend koji koketira s veselim obradama glazbe koja je nastala u sličnim područjima. Drugu večer će nastupiti Duje Stanišić s bendom Breskvice, a to je pak večer koja će imati dodir s domaćom glazbom. Treću večer će nastupiti Cubismo te očekujemo jednu veselu mediteransku atmosferu, koja koketira sa glazbenim izričajima iz drugih dijelova svijeta, pojasnio je Stojaković glazbeni repertoar i nadodao kako će svaku večer svirati DJ, što je također neki odmak po pitanju atmosfere.

Što se gastronomske ponude tiče, odustalo se od koncepta sa štandovima, koji je  donosio više problema. Osim što je dogovor bio otežan, nije bilo moguće ni reagirati kako treba kad je u pitanju čišćenje nakon manifestacije. Ove godine zato slijedi odmak od toga u vidu postavljanja dvije kuhinje, koje će nuditi određeni meni. Desetak lokalnih jela s dodatkom moderne kuhinje kreirali su uz pomoć kuhara Renata Kraljeva i Piazza Cateringa.

- Također je novitet i veći broj sjedećih mjesta te wine bar s vinima iz zadarskog kraja i to vrhunskim. Bit će i poljički soparnik te jahanje ponija, najavio je Stojaković pritom napominjući da se nadaju da će ovi zaokreti pomoći manifestaciji, unatoč svim poteškoćama s tehničke strane.

Meni će krasiti jela poput burgera od tune, pečene srdele s krumpir salatom i tustom, salata od sipe s krumpirom, rukolom i cherry rajčicom, pohani file inćuna u lepinji, pržene lignje u lepinji, brudet od srdele i sipa sa čičvardom. Cijene će se kretati od 8 do 12 eura, što je po mišljenju organizatora pristupačno domaćim i stranim gostima.

- Tim cijenama smo željeli pokazati da je ovo što se događa u hrvatskom turizmu mutiralo u nešto što nije dobro za svih nas. Smatramo da se pretjeruje, iako postoje čimbenici koji utječu na cijene, no neki su to iskoristili, rekao je Bačić te nadodao kako smo takvim cijenama stvorili jedan imidž skupe destinacije, a za tu cijenu uistinu ne nudimo ništa.

- Dovoljno smo skupi, a nismo dovoljno kvalitetni. Imamo prosječne turiste, a nabili smo cijene. Netko mora stati tome na kraj, jer ćemo krahirati.

I ako je zanimalo nekoga, a zasigurno jest, zašto se Noć punog miseca ne organizira na pun misec, izgleda da je nemoguće koordinirati sva događanja u gradu, bez da se preklapaju.

- Jedan dan ćemo pogodit pun misec valjda. Previše je događanja. No i ove godine će biti ugašena javna rasvjeta za vrijeme održavanja manifestacije. Mislimo da će ovaj zaokret također pokazati rezultate. Idemo probati kako će sve to ići na novi način. Nudimo urbanu i mediteransku zabavu i sve dižemo na neku profesionalniju i veću razinu, zaključio je Stojaković.

Grad Zadar, TZ Zadar i Zadarska županija su ovogodišnji pokrovitelji, a ostalo se komercijalno financira.