U subotu, 12. kolovoza, održava se dugo iščekivana 12. Vlajternativa festival u Benkovcu, na igralištu Srednje škole Kneza Branimira s početkom u 19 sati.

- U organizaciji i inicijativi udruge Vlajter-ego Benkovac koja, otkad je ostala bez vlastitog prostora, egzistira već nepune četiri godine u gradu koji i dalje čeka svoj novi, bolji početak i prosperitet. Dok čekamo, podržavamo ostale scene, obilazimo događanja, napajamo se novim iskustvima i osmišljavamo idući koncept Vlajternative, koja uvijek mora biti iznad nas samih jer nas uvijek gura naprijed. Ne dopušta upadanje u nostalgije za prošlošću i za onim što se nije dogodilo, za onim što se moglo dogoditi, a nije, napisali su organizatori u najavi na društvenim mrežama osvrćući se na situaciju u samoj Udruzi.

- Graditi i održavati alternativnu scenu u Benkovcu bez svog prostora na prvu nema smisla, ali ima smisla kad se ista ta scena događa i podržava u drugim gradovima koji rade, organiziraju se i aktivno provode aktivnosti, koncerte i različite događaje. Podržavajući i prateći organizacije od Sinja, Splita, Zadra, Knina, Šibenika, Rijeke, Pule, Zagreba itd., dolazimo do zaključka da duh Vlajternative tinja kroz godinu te se tako održala ideja da se Vlajternativa mora održati, štoviše da se priželjkuje i kako je mora biti! Te do zaključka da grad kojega u smislu prostorije, kluba ili plejsa više nema, da je ipak tu, živ, aktivan, podržava, prati i samim time od cijele te scene je u biti Vlajternativa preživila i dočekala svoj dan. Festivalski dan kojim začini i zaokruži cijelu godinu te se zahvali svima na podršci, zaključili su s entuzijazmom u najavi.

Ove godine line up puni 7 bendova, od post punka, hard core punka, speed metala pa do heavy metala te rap undergrounda, što je prvi put da na festival ulijeće i nešto rap glazbe.

Svirat će vrsni Parafi, pioniri jugoslavenskog punka iz Rijeke, Disbaja crust punk i D-beat iz Zagreba. Zatim Hram, hip hop sastav iz Šibenika te Speedclaw, Riječani sa speed metal bendom. Punk rockeri iz Zagreba u bendu Home Conflict, Buzzsaw, black speed metal iz Splita te Flesh iz Zagreba.

- Željeli smo ne ponavljati bendove koji su već svirali, željeli smo biti prijatelji mladim bendovima, željeli smo jedno veliko utjecajno ime, htjeli smo za razliku od lani, tematski malo biti speedy i heavy, priželjkivali smo lokalna imena, zamislili smo probati unijeti i nešto novo, žanrovski probiti barijere i obogatiti program, privući novu publiku, dovesti neke bendove koje baš i nemamo gdje priliku čuti i vidjeti u našem kraju. Cilj nam je i želja možda otkriti i progurati neko ime koje će kasnije bljesnuti negdje drugdje. Scena je šarolika i velika, volimo i podržavamo različitost festivala koji nas okružuju, svaki od njih ima svoj stil, izvođače i publiku koju privuče, a opet svaki je festival za sebe, poseban i autentičan, komentirali su line up ove godine.

- Mi se nadamo kako ćemo i ove godine opravdati naš smjer i očekivanja, nadodali su su organizatori u najavi te se pritom zahvalili svim bendovima na prijavi. Ove godine nikad više prijava nisu imali, a to ide u prilog činjenici da je Vlajternativa uistinu manifestacija, koja zaslužuje svoje mjesto na karti događanja.

Moguće je kupiti i službenu majicu festivala na sam dan događanja, za čiji je dizajn zaslužna Eni Jurov.

Upad na događanje je na donaciju, odnosno 10 eura, a jeftinije karte, po cijeni od 8 eura, se mogu kupiti do 11. kolovoza u rock baru Trooper u Zadru ili u Pizzeriji Pape u Benkovcu. Naravno, moguće je kartu kupiti i putem Entrio sustava.

12. Vlajternativu podržavaju i podupiru Grad Benkovac, Zadarska Županija, Ministarstvo kulture i medija RH, HDS ZAMP..