Turistička zajednica grada Zadra i ove godine organizirat će tradicionalne Feštice petkom, koje će se održavati cijelo ljeto.

Prva u nizu održava se 16. lipnja, a program kojeg nose klapa Donat te klapa Kantaduri počinje u 20.30 pa sve do 2 ujutro.

Klapsko pjevanje ima duboke korijene u dalmatinskoj kulturi i predstavlja važan dio identiteta i baštine ove regije te svjedoči o bogatoj povijesti Dalmacije. Tradicionalno višeglasje i bravurozne izvedbe originalnih napjeva uvijek su privlačile domaće i turiste, a bez obzira na jezične prepreke, pjesme o ljubavi, moru, domu, pomorcima ili teškom životu težaka bile su neizostavan „začin" svake zabave. Nema boljeg mjesta za njime od Poluotoka, budući da je oboje - jedno kao nematerijalnu, drugo kao spomeničku baštinu, pod zaštitu stavio UNESCO.

Svi posjetitelji koji ovaj petak dođu u gradsko središte, moći će uroniti u tradiciju ovog prostora, budući da je jedna od klapa koja će pjevati u promenadi gradom, klapa Donat, ujedno i najstarija aktivna hrvatska klapa.

- Nastupili smo na prvoj Feštici prije tridesetak godina i na svakoj smo do sada bili. Prošle godine proslavili smo 50 godina postojanja ali ne namjeravamo stati. Imamo nepregledan repertoar, a ovako u jednoj večeri obično odradimo oko 2 i pol sata pjevanja, kaže Goran Paleka iz klape Donat, koji otkriva kako će izgledati hodogram u petak. Zapjevat će oko 20.30 na Narodnom trgu, tamo ostati oko 45 minuta, a potom od restorana do restorana zapjevati pjesmu-dvije, podružiti se s gostima i otići dalje.

U tom obilasku neće biti sami, već u društvu s prijateljima iz klape Kantaduri, još jedne neizostavne zadarske klape poznate po nenadmašnom tenoru i zabavljaču Bepu Matešiću. Nastupaju uz pratnju gitare, neizostavne mandoline i harmonike, pa kada se tome pridruže i glasovi pjevača dviju klapa - fešta „ne može falit" .

- Kantaduri već 30 godina imaju provjeren repertoar od kojega ne odustaju, a koliko smo dobri ili loši možete sami vidjeti u petak. Dođite i zapjevajte s nama!, poručuje Nedjeljko Zrilić iz Kantadura.

Nakon Kantadura i Donata u petak 23. lipnja nastupaju grupa Bolotura i trio Fontana