Na Trgu Pavla Šubića na šibenskoj rivi u subotu, 10. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija `Pidoća & Debit se vole` gdje ćete imati priliku kušati ovu skladnu kombinaciju i uvjeriti se da su idealan par!

U proljeće, kada zatopli počinje bujanje mesa u ljušturi dagnje ona postaje sve punija i ukusnija. Upravo ta školjka pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko Šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju treće izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibensko-kninsku županiju privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji jer stiže `Pidoća & debit se vole`. Ljubavi pidoće i debita ove će godine kumovati i lokalna maslinova ulja, koja su svoju kvalitetu potvrdila na brojnim svjetskim natjecanjima.

Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Desetak restorana i lokalnih uzgajivača pidoća pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.
Pidoće na buzaru, na brudet, na ražnjiću, pašticada od pidoća, rižot ili pašta, spremat će se baš sve! Dimljene u spumi od krumpira i poriluka s kremom od cikle i kapljicom vrhunskog maslinovog ulja dočarat će posjetiteljima spoj Zagore i mora, te tradicije i moderne kuhinje.

 
Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole.

Popis restorana i više informacija provjerite na webu ili Faceboook te Instagram profilu Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.