Peto izdanje Derivata ove godine počinje 24. lipnja u Kapetanski parku u 18 sati, a donosi bogat program. Prethodi mu diskurzivno kazališna revija Teatra Verdi pod nazivom Nosi se, koja će trajati od 21. lipnja do samog početka Derivata.

Sjajan početak ljeta u Zadru u duhu rokenrola i antifašističke borbe.
Solsticijsko punjenje umjetnošću. Pod suncem umjetnosti do plesa pod zvijezdama.

Nakon američke turneje, spektakularni nizozemsko-novozelandski trio My Baby vraćaju se u Europu, a Teatro VeRRdi ih po prvi put dovodi u Zadar na Derivat 05, 24.6., i to u centar grada, na Kapetanski park.

Podržati će ih vrhunski regionalni bendovi KOIKOI (Beograd), LHD - ex Bambi molesters (Sisak) i Zmaj Orko Star (Zagreb), što garantira iznimnu večer za ljubitelje dobre glazbe.

Ovogodišnji Derivat 24. 6. nastavlja se u niz s diskurzivno kazališnom revijom Nosi se Teatra VeRRdi koja u Zadru ove godine tematizira rokenrol u njegovim umjetničkim i društvenim pojavnostima i derivacijama.

Nosi se započinje 21. 6. u 20.45 izložbom fotografija Fotofonija grada i okolice Stipe Suraća u dvorištu Kazališta lutaka Zadar i promocijom knjige „Glazba za žedno uho" Mate Škugora.

Mate Škugor jedan je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih promotora i producenata koji od devedesetih naovamo kao najagilniji „kulturtreger" obogaćuje i preobraćuje hrvatsku glazbenu scenu programima poput NO Jazz, Super uho, Terraneo, da navedemo samo neke.

Revija Nosi se predstavama Walk on the wild side, Tako nam bog pomogao, Sloboština Barbie i Ubu Ovo Ono uz promocije, razgovore i druženja uzburkava atmosferu umjetničke vibracije prema klimaksu zadarske ljetne rokenrol večeri na Kapetanskom parku nastupom My Baby čiji je nedavni nastup u Zagrebu glazbeni kritičar Zoran Stajčić naslovio frazom „Izuvanje iz cipela".

Program Derivat počinje 24. 6. u 18 sati na Kapetanskom parku u hladu borova s Brlog Craft Marketom, prodajnim sajmom rukotvorina, opg-ova i buvljakom uz sajmenu ispitnu predstavu Ubu Ovo Ono ADU Zagreb, Radio Teatra i Teatra&td inspiriranom Kraljem Ubuom Alfreda Jarryja.

Glazbeni program započinje u 20 sati nastupm grupe Zmaj Orko Star - euro jazz rock psihodeličnim triom vrhunskih glazbenika iz raznih bendova poput Chui, ZM Loose trio, Big band HRT i drugih. Nakon njih, poslije dugo vremena ponovo pred zadarskom publikom natupaju svima dobro poznati Lada, Hrvoje i Dinko, nakon Bambi Molestersa okupljeni u trio naziva LHD. A pred ovogodišnje zvijezde Derivata My Baby prvi put u živo pred zadarskom publikom predstavlja se jedan od najboljih mlađih bendova u regiji, beogradski kvartet KOIKOI.

Nosi se revija 21. - 24. 6. u nizu s Derivatom, 24. 6. ove godine kroz četiri dana oko Dana antifašističke borbe I u vrijeme ljetnog solsticija cilja razdrmati, analizirati i zabaviti zadarsku umjetničku scenu. Dok s jedne strane propituje društvenu stvarnost u energiji buntovništva rokenrola, s druge strane poziva na koncentraciju prema umjetničkom djelu kao disciplini koja odgovorno odgovara na važna društvena i intimna pitanja.

Ulaznice za Derivat moguće je on line kupiti preko stranice www.teatroverrdi.eu na platformi Entrio te u Zadru na prodajnim mjestima: Dejabrew pub, Caffe 72 i Trooper bar i u Benkovcu u Pizzeriji Pape.

Earlybird cijena do 10. 6. je 16 eura, a regularna ulaznica do 23. 6. je 20 eura dok će na ulazu na dan koncerta cijena biti 23 eura.

Ulaznice za predstave Tako nam bog pomogao i Sloboština Barbie moguće je kupiti za vrijeme trajanja revije Nosi se od 20 sati u dvorištu KLZ po cijeni od 8 eura te ih je moguće rezervirati na [email protected]

Ostali programi revije Nosi se su besplatni kao i Brlog Craft Market i sajmena predstava Ubu Ovo Ono 24. 6. na Derivatu na kojem će se ulaznice početi naplaćivati od 20 sati.

Nakon 20h već pristigli gosti Derivata će biti zamoljeni da plate ulaznicu za Derivat i tako podrže program ili ga napuste.

Djeca su dobrodošla i imaju besplatan ulaz.

Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, Tz grada Zadra i Zaklada Kultura nova uz mnogobrojne sponzore.

Više informacija na www.teatroverrdi.eu

Nosi se

21. 6.
20.45h, Dvorište KLZ - Otvorenje revije izložbom rock fotografija Fotofonija grada i okolice autora Stipe Suraća
21.00h, Dvorište KLZ - Promocija knjige Glazba za žedno uho Mate Škugora. Gosti: Mate Škugor i Tomislav Brlek, moderator Nenad Pepić
22.00h, Dvorište KLZ - predstava Walk on the wild side Saše Božića u produkciji De Facto
22.45h, Dvorište KLZ - Diskurzivni relej dana: Saša Božić i Igor Ružić
23.15h, Dvorište KLZ - D.J. Nikola Krgović

22. 6. 20.45h, Dvorište KLZ - „Nevidljiva scena" promocija projekta Vida TV i Ravno do dna. Gosti: Zoran Stajčić i Mate Škugor, moderatorica Maja Milin
21.45h, Dvorana KLZ - predstava Tako nam bog pomogao Hrvoja Korbara prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u produkciji Play drama
23.15h, Dvorište KLZ - Diskurzivni relej dana: Nataša Govedić, Igor Ružić, Mladen Bićanić i Marko Vučetić

23. 6.
20.45h, Dvorište KLZ - promocija knjige „Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vasa omiljena umjetnost zove se kritika" Nataše Govedić. Gosti: Nataša Govedić, Tomislav Brlek i Igor Ružić
21.45h, Dvorana KLZ - predstava Sloboština Barbie Maše Kolanović u produkciji Kunst Teatar
23.15h, Dvorište KLZ - Diskurzivni relej dana: Maša Kolanović, Nataša Govedić, Mladen Bićanić i Igor Ružić.

24. 6.
18.30h, Kapetanski park - sajmena ispitna predstava Ubu Ovo Ono Dražena Krešića u produkciji ADU Zagreb, Radio teatar, Teatar&td

Derivat 05 - Kapetanski park 24. 6

18.00h Brlog Craft Market
18.30h Sajmena predstava Ubu Ovo Ono
20.00h Zmaj Orko Star
21.15h LHD
22.30h KOIKOI
23.45h My Baby