U studenom 2011. godine je organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila 30. travnja Međunarodnim danom jazza. 

Manifestacijom predsjedaju i vode je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji je ujedno i UNESCO-ov veleposlanik za međukulturalni dijalog te predsjednik „Herbie Hancock Institute of Jazz", neprofitne organizacije zadužene za planiranje, promicanje i produkciju ove velike godišnje proslave čiju službenu web stranicu možete pogledati ovdje.

Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i jazz entuzijaste diljem svijeta kako bi uživali u glazbi i učili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju.

I grad Zadar obilježava Međunarodni dan jazza uz koncert grupe Black Coffee i njihovih gostiju, koji će se uz potporu Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice grada Zadra održati u Kazalištu lutaka u nedjelju, 30. travnja s početkom u 20 sati. Ulaz na koncert je besplatan!

Black Coffee je poznati hrvatski i zadarski jazz sastav koji djeluje od 1993. godine i ove godine slavi truideset godina svog umjetničkog djelovanja. Prvi obljetnički koncert Black Coffee odsvirao je u siječnju u zagrebačkom klubu Kazališta Komedija, a nakon Zadra slijede koncerti u Šibeniku i na splitskim Prokurativama.

Dobitnici su tri diskografske nagrade Porin, a jednu od njih za najbolju jazz izvedbu za skladbu „Night and Day" u suradnji s Oliverom Dragojevićem. Band je tijekom karijere izdao trinaest albuma, od čega tri za talijansku etiketu Caligula Records. Nastupali su na brojnim jazz i etno festivalima, na kojima su surađivali s domaćim i stranim velikanima jazz i zabavne glazbe - Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Zdenkom Kovačiček, Tedijem Spalatom, TBF-om te Daniele di Bonaventurom, Catiom Werneck, Nelsonom Latifom, Marcelo Godoyom, George Fame, Miles Griffithom i Chris Bennettom.

Nakon dugogodišnje suradnje s Martine Thomas, prošle godine je u band stigla nova pjevačica Danijela Prpić, koja je već u prvim nastupima pred zadarskom publikom prošlog ljeta pokazala da donosi novu kvalitetu sastavu.