Nakon uspješno realizirane čak i dvije pandemijske godine, Derivat konačno u punom kapacitetu u četvrtoj godini donosi snažan umjetnički glazbeni program: Partibrejkers (Beograd), Porto morto (Zagreb), Cesar Palace (Berlin), Seine (Koprivnica), Rich Man (Zadar) i sve to, konačno na Poluotoku, 25. lipnja, nakon dugo godina u najboljem od svih prostora - parku Kapetanski!

- U najboljoj tradiciji svojih duhovnih prethodnika (Rollingstones, Yardbirds, Stooges, New York Dolls) ili suvremenika (Gunclub, Cramps) Paribrejkersi spajaju moderno i tradicionalno, tako da se prvo oplemenjuje suštinom drugoga, dok se drugo po tko zna koji put obnavlja u formi prvoga. Kao i svaki esencijalni rock sastav Partibrejkersi znaju, ili osjećaju, svejedno, da se alkemičarska formula ove muzike nalazi u principu savršene nesavršenosti. Zato se ova grupa veterana beogradske rock, punk i postpunk scene, čija se izvođačka energija može opisati žilavošću i entuzijazmom garažnih sastava, odnosno robusnošću i kompetencijom klupske svirke, uvijek apriori opredjeljuje za kinetiku i frenetičnost živih nastupa, kao temeljni model u shvaćanju i pristupu rock&roll-u. Bez obzira u kakvoj se poziciji nalaze, Partibrejkersi nastupaju s urgentnošću, koja kao da je nadahnuta paranoidnim osjećanjem da se iskonska rock inspiracija isušuje svakog trenutka i da je treba, što prije, ovjekovječiti, makar u par minuta neke pjesme, napisao je Goran Terzić.

Porto Morto su Roko Crnić (glas, bas gitara), Hrvoje Klemenčić (klavijature, glas), Matija Brajković (gitara), Matej Perić (bubnjevi), Marijan Uroić (udaraljke), Antun Aleksa (trombon, glas) i Marin Živković (saksofon), a njihov zvuk teško je svrstati u okvire pojedinačnih žanrova - od progresivnog popa, art rocka do indie elektronike, Porto Morto okuplja glazbene stilove u prepoznatljiv i uvijek svjež kontekst i autonomni glazbeni jezik. Osvojili su Porina za najbolji alternativni album 2021. godine, a 9. svibnja ove godine nastupaju kao jedan od 15 odabranih mladih europskih glazbenih nada u sklopu trećeg digitalnog izdanja Music Europe Day, u organizaciji Europavox projekta. (InMusic)

Cesar Palace je solo projekt bubnjara La Colonie de Vacances. Stvara minimalističku, očaravajuću i energičnu plesu glazbu. Ritam se topi s hladnim, mračnim, uznemirujućim zvukovima bubnja i pedala. Eksplozija.
Seine je projekt kojem se nakon razlaza noise-pop sastava Vlasta Popić posvetio osnivač Ivan Ščape teje u međuvremenu postao bend u svojvevrsnoj hrvatsko-srpskoj koprodukciji.

Rich Man osnovan je 2015. godine, najprije u punom sastavu od petero članova, a spletom okolnosti sredinom 2016. godine nastavlja s radom kao dvočlani bend kojeg čine Renata Železnjak na vokalu, gitari i usnoj harmonici, te Marin Perica na bubnju. Nakon dvije godine djelovanja kao duo, bendu se priključuje i treći član, basist Eduard Plećaš pa bend djeluje kao trio.

Program Derivat 04 podržavaju Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija RH, Zadarska Županija, TZ grada Zadra, TZ Zadarske Županije, ZAMP. Osim na Entriju ulaznice je moguće kupiti u Zadru u Caffe 72, Deja brew pub, Trooper i u Benkovcu u Pizzeriji Pape. Prvih 100 ulaznica po cijeni od 90 kn, zatim 110kn, a na ulazu 130 kn.