U četvrtak, 28. listopada u svijetu obilježava se "Svjetski dan animiranog filma" - utemeljen 28. listopada 2002. u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Tim povodom Kino Zona ove srijede dovodi šest kratkometražnih laureata s ovogodišnjeg Animafesta, ali i priređuje posebnu projekciju namijenjenu učenicima srednjih škola, Prirodoslovno grafičke i škole Primijenjene umjetnosti sve kako bi se polaznici škola pobliže upoznali s različitim tipovima animacije i dizajna koji će im kasnije svakako uvelike pomoći u struci.

Osvajač Grand prixa, tajvanski film "Noćni autobus" Wen-Ming Hsieha kazuje priču o jednoj ukradenoj ogrlici koja je ukradena u kasnonoćnom prigradskom autobusu. Nakon toga uslijedila je fatalna prometna nesreća te čitav niz intrigantnih događaja koji su razotkrili tajne slojeve ljubavi, mržnje i osvete. Kulminacija svega je prizor plamtećeg autobusa, izgarajuće blistave pojave pod tamnim obalnim nebom.

Iz kategorije najboljeg hrvatskog animiranog filma, stiže "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma. Nakon što svjedoči ubojstvu jelena u šumi, dječak koji boluje od shizofrenije bježi kući. Na putu doživljava čudne situacije koje pogoršavaju njegovo stanje. Sigurnost doma samo je privid, a čitav niz vizualnih podražaja tjera ga da se vrati na početak u šumi kako bi promijenio tijek događaja.

Kao najbolji studentski film gledat će se dirljiva poljska priča "Ovdje sam" Julije Orlik. Stariji čovjek brine se o svojoj paraliziranoj supruzi. Unatoč starijoj dobi i zdravstvenim problemima, maksimalno se trudi olakšati joj patnju, koja je iz dana u dan sve gora. Kći mu pomaže i pokušava naći ravnotežu između rada u bolnici i obiteljskog života. Svatko ima drugačije mišljenje o tome što je pravilna briga za bolesne, što je često uzrok svađa.

Dobitnik nagrade Zlatko Grgić, "Četvrti zid" Mahboobeha Kalaeea, radnjom i maštovitom animacijom prati mucavog dječaka zaokupljenog maštom unutar četiri zida jedne kuhinje.
Francusko-belgijski "Maalbeek" osvajač je nagrade "Zlatni Zagreb", a kazuje priču o Sabine, djevojci koja je preživjela teroristički napad na stanici metroa Maalbeek u Bruxellesu 22. ožujka 2016. i koja je nakon toga izgubila pamćenje. Dok prizori stravičnog događaja preplavljuju medije, Sabine pokušava izvući izgubljene slike iz svoje podsvijesti.

I kao posljednji u ovoj selekciji, tu je i dobitnik nagrade publike, estonski film "Roda" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova koji u fokusu priče ima građanina Rodu koji u nevjerojatnom trenutku spoznaje shvaća kako nije čovjek, već roda. U isto vrijeme muškarac i žena ručaju. Kad kukavica izleti iz sata, čovjek naglo istrči iz stana. Žena i roda se susreću.

*Navedena selekcija namijenjena je isključivo odrasloj publici, stoga nemojte dovoditi svoje najmlađe!
*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 9-13 sati u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Koncertna dvorana Kneževe palače) od 19 sati.
*Za prisustvovanje projekciji nije potrebna COVID potvrda, ali zbog ograničenog broja sjedalica osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.