Platforma za Kino poziva na programe koji se odvijaju ove jeseni u DKC-u Kino u Sv. Filipu i Jakovu.

Udruga U Pokretu kao koordinator Platforme potpisala je ugovor o financiranju projekta "Platforma za Kino" sa Zakladom Kultura Nova. Kroz projekt, Tinel kao dnevni boravak unutar DKC-a Kino svakim danom ima svoja vrata otvorena od 17:00 do 20:00 sati te se stvaraju i održavaju raznovrsni kulturni i umjetnički programi od građana za građane.

Kroz projekt osnovan je dječji klub Tintinelić koji se nakon stanke uzrokovanom pandemijom vraća u DKC Kino. Od 18. rujna 2021 svake subote od 16 do 18 sati otvoren je dječji klub Tintinelić, koji je namjenjen djeci od 6 do12 godina. Tintinelić pruža djeci prostor za druženje, igru i nudi raznovrsne radionice. Sudjelovanje u radionicama je za djecu besplatno. Voditeljica programa Tintinelića Marija Rukavina i članovi Platforme za Volontiranje rade volonterski te pozivaju roditelje na podršku dječjem klubu.

U subotu, 18. rujna od 16:00 do 18:00 sati u dvorištu DKC-a Kino održava se besplatna likovna radionica, namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Djeca će upoznati tehniku tiska prirodnim materijalima i izrađivati razglednice.

Likovna radionicu "Ostavi trag" održava se u subotu, 18. rujna 2021. od 18:00 do 20:00 sati.

Radionica je namijenjena mladima od 13 do 18 godina, a sudjelovanje je besplatno. Na likovnoj radionici polaznici će izrađivati razglednice uz korištenje digitalnih alata, tehnike kaligrafije i tiska.

Voditeljica likovnih radionica je Adina Asbeck, studentica likovnog odgoja i njemačkog jezika iz Njemačke.

U znaku suvremene likovne umjetnosti 30. rujna u Tinelu DKC-a Kino otvara se likovna izložba „WizzArt" mladog filipjanskog umjetnika Wizz, koji se bavi doodle art tehnikom.

Vrlo uspješan program FiJuzika sa glazbenim slušaonicama i svirkama održava se dva puta mjesečno. Prošli vikend koncert je imao zapažen blues bend Jeremije iz Sv. Filipa i Jakova i Zadra. 1. listopada FiJuzika dovodi Bevanda Blues Band iz Skradina.

Uz redovite kino projekcije u filipjanskom Kinu četvrtkom i nedjeljom, Udruga Super 8 jednom mjesečno provodi program Kinoteke. Drugi program udruge je Fotoklub koji je osnovan ove godine i nalazi se jednom mjesečno. Klub za sada broji 10 članova te se pozivaju svi zainteresirani iz šire okolice da se pridruže klubu uz radionice, druženja i izradu izložbi.

Daljnji program je „Imaš ideju? Ostvari je!", koji omogućava mladima da realiziraju vlastite ideje na području kulture i umjetnosti. Kroz Platformu osnovana su još dva kluba, kino klub mladih „Amateri" s 30 člana u dobi od 12 do 17 godina i klub F.U.M.A. u dobi od 17 do 25 godina. Međutim, program je namijenjen svim zainteresiranima - djeci, tinejdžerima i adolescentima šire regije da se pridruže i uz podršku projekta realiziraju vlastite ideje.

Također, širu zajednicu se poziva na sudjelovanje u Platformi za Volontiranje koja je također osnovana kroz projekt. Volonteri pruže podršku u provođenju raznih programa po svojem izboru a odrađene sate se bilježe u volonterskoj knjižici.

Pored raznovrsnih i brojnih programa, ističe se međunarodna suradnja Platforme za Kino kroz koju je DKC Kino postao član Europske mreže centara za kulturu (ENCC Network). Time otvaramo vrata lokalnoj zajednici prema razmijeni i sudjelovanje u programima sa europskim kulturnim i društvenim centrima. DKC Kino je tek treći član u ENCC mreži s područja Republike Hrvatske a nadamo se da će pogotovo naši mladi prepoznati prilike koje im se nude kroz europske programe, u ovom slučaju na području kulture i umjetnosti.

Prijave na sve programe mogu se vršiti kod Tereze Brzić na 095 / 527 0863 illi e-mail [email protected] Informacije o programima mogu se pratiti na novopečenoj web stranici dkckino.com, Facebook stranici KINO Sv. Filip i Jakov, Instagram stranici kino_fij te TikTok profilu kinofilipjakov.

Programi se odvijaju u sklopu projekta "Platforma za Kino", sufinanciran od Zaklade Kultura Nova. Nositelji navedenih programa su Udruga U Pokretu, Glazbena udruga Jeremije, Udruga Super 8 i Umjetnička organizacija Irida uz pokroviteljstvo Zaklade Kultura Nova, Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije, Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov i Udruge Napredak.

DKC Kino je društveno-kulturni centar u Sv. Filipu i Jakovu, osnovan u kolovozu 2020. godine kao rezultat projekta K.IN.O. - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, sufinanciran sredstvima Europskog Socijalnog Fonda. Prvi je društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo u ruralnom području Republike Hrvatske. Civilni sektor predstavljen je kroz neformalnu „Platformu za Kino", koju za sada čine šest članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinačna člana.