Susret klapa Raspivano Bibinje u subotu će doživjeti svoje 40. izdanje. Na putu prema zrelim godinama usporavali su ga rat i pandemija. Bili su to zastoji kratkog daha koji nisu uništili volju Bibinjaca. Štoviše, dodatno su ih motivirali u želji za očuvanjem svoje baštine.

Već po završetku 39. susreta, u kolovozu 2019. godine, počele su pripreme za veliki jubilej. Nitko tada nije znao što nam donosi 2020. godina. Korona kriza onemogućila je realizaciju projekta.

Uz silne napore organizatora i propisana pandemijska pravila ove godine Raspivano Bibinje će se održati na Trgu Sri sela za ograničeni broj gledatelja i uzvanika. Među njima bit će i voditeljica prve bibinjske smotre klapa, jedno od najvećih imena voditeljske i spikerske scene u hrvatskoj povijesti, Ksenija Urličić, koja je s oduševljenjem prihvatila poziv organizatora. Ona je daleke 1977. s pozornice najavila prve izvođače i ušla u povijest smotre i samog mjesta.
Respektabilna je lista njenih nasljednika. Od Jasmine Nikić, Ane Brbore Hum, Helge Vlahović i Branka Uvodića preko Majde Mikulandre, Tamare Šoletić, Vlatke Vučić Marasović i Ivane Zrilić do voditelja ovogodišnje smotre Doris Pinčić i Šime Vičevića.

- Oduševljen sam pozivom da budem dio ovogodišnjeg Raspivanog Bibinja u voditeljskoj ulozi. Fascinantna mi je i činjenica da ćemo spojiti prvo i četrdeseto izdanje na način da ćemo na pozornici ugostiti prvu voditeljicu susreta Kseniju Urličić, koja je obilježila cijelu televizijsku eru. Nakon prošlogodišnjeg druženja na Dori u Opatiji, jako se radujem ponovnom susretu s osobom koja je uzor svima nama u mlađoj generaciji. Veselim se i lijepoj klapskoj večeri, nema sumnje da će biti odlično jer nam dolaze najbolje hrvatske klape. Osobno mi to, na neki način, budi i emocije jer sam dijete iz klapske obitelji. Pokojni otac bio je dugogodišnji pjevač u klapi Povljana, čiji sam član bio i ja kao gimnazijalac. Sestra Marija, inače profesorica glazbe u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru, vodi dječju klapu Benja, a ranije je pjevala u klapama Kalada, Ventula i Kurjože. S posljednje dvije nastupala je i osvajala nagrade na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Osobno me s klapama veže puno toga, a i prve voditeljske korake napravio sam upravo na klapskim susretima. Četrdeseto Raspivano Bibinje, ne sumnjam, bit će šlag na torti, rekao je Šime uoči susreta klapa na kojem će, u paru s Doris Pinčić, i sam imati važnu ulogu.

- Najljepši dio našeg posla je služiti svojoj publici i pomoći im da kroz nas koji smo na pozornici stvore uspomene za cijeli život. Raspivano Bibinje je jedan od onih festivala koji to godinama uspješno čini i velika je sreća upisati se barem jednom crticom u povijest ove manifestacije, poručila je Doris koja je u voditeljske vode krenula kao srednjoškolka na lokalnoj radijskoj postaji u Zadru da bi se nakon naslovne uloge u seriji Larin izbor isprofilirala u najpoželjnije voditeljsko lice u Hrvatskoj.

Doris i Šime, dvoje mladih ljudi iz zadarskog kraja, na bibinjskom susretu klapa vodit će program s iste one pozornice na kojoj je prvu dobrodošlicu gledateljima poželjela Ksenija Urličić. U njihovu zajedničku fotografiju pred mikrofonima pospremit će se tisuće dogodovština, nota, stihova, uspomena... U subotu navečer u Bibinjama će se pljeskati pjevačima, voditeljima i dugovječnosti susreta klapa Raspivano Bibinje. I neće se štedjeti dlanovi!