Maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi ove će se godine dogoditi u noći sa srijede na četvrtak 11. kolovoza. Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez u cijeloj Hrvatskoj organiziraju razne astronomske aktivnosti, jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter. Na zadarskom području Astronomsko astronautičko društvo Zadar promatranje teleskopima organizira na Punti Artić u Privlaci, od 21:30 sati do ponoći.

Inače, za opažanje Suza sv. Lovre, kako se ova pojava naziva u narodu, nije potrebna nikakva posebna oprema i možete ih vidjeti golim okom, ali je potrebno biti barem 30 minuta u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima. Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima svjetlosnog onečišćenja, u što dublju tamu, te leći na prostirku kako biste mogli promatrati ovaj nebeski spektakl.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza kako bi uvjeti za gledanje bili što bolji.