Zadar ovog ljeta u glazbenom programu okuplja najveće asove hrvatske estrade, a posebno je intrigantan povratak najvećeg šarmera glazbene scene u Hrvata - Mira Ungara. U subotu, 24. srpnja svirat će u standardnom terminu od 21 sati s Oridano Gypsy Jazz Bandom. U Zadru ga, kaže, nije bilo više od 30 godina. Posljednji put se na nešto duže vrijeme skrasio u blizini Zadra krajem 1970-ih kada se smjestio u Petrčanima otkud je obilazio manja mjesta zadarske regije, izvodio svoje poznate šlagere i uživao u malomišćanskim feštama. Sada će se na pozornici na Trgu Petra Zoranića predstaviti s nešto drugačijim repertoarom.

- Neću izvoditi svoje šlagere iz 1970-ih i 1980-ih, odnosno neke druge hitove koje sam povremeno izbacivao. Svirat ćemo gypsy jazz standarde. Složio sam repertoar koji bi mogao biti zanimljiv svima, a ne samo mojoj staroj publici koja me poznaje kao pjevača, kaže Ungar predstavljajući Oridano Gypsy Jazz Band s kojim će nastupiti u Zadru.

- Počeo sam prije desetak godina kada sam se sprijateljio s jazz gitaristom Damirom Kukurozovićem, na žalost pokojnim, koji je bio jedan od naših prvih protagonista te vrste glazbe. Inače gypsy jazz proslavio je legendarni Django Reinhardt. Afirmirao se u Parizu, ali je isto tako bio prihvaćen u SAD-u. Njegova je glazba bila prvi europski jazz koji je doživio uspjeh u Americi, a sada je opet u modi. Puno je glazbenika koji njeguju taj stil, govori zagrebački glazbenik koji će prije nego dođe u Zadar, s Oridano Gypsy Jazz Bandom svirati u Novom Vinodolskom. 

Nakon zadarskog nastupa slijedi još nekoliko koncerata.

- Lijep je osjećaj ponovno nastupati i stati pred publiku. Imao sam koncert nedavno u Zagrebu i to je bio prvi nastup nakon pauze, pa se jako veselim koncertu u Zadru i novom susretu sa zadarskom publikom. Trebalo mi je vremena da se sjetim kada sam zadnji put imao nastup u Zadru, što je čudno s obzirom da volim Zadar i da sam bio prijatelj sa svim zadarskim pjevačima. Družio sam se sa Đanijem Maršanom s kojim sam nastupao u nekadašnjem DDR-u, također i s Tomislavom i Vedranom Ivčićem, dok sam s Marinom Tomašević čak dva puta bio u Rusiji. No dugo nisam bio u Zadru. Vraćam se u sutonu karijere. Publici ćemo ponuditi svjetske bisere i standarde iz 1950-ih koje smo obradili na gypsy jazz standard. Mislim da će svi uživati, kaže Ungar koji na povratku u Zadar donosi duh pariškog gypsy jazza.

Za koncert vrijede ista epidemiološka pravila kao za sve druge koncerte ovog ljeta: potrebno je na ulazu u koncertni prostor pripremiti EU COVID potvrdu u digitalnom ili fizičkom obliku. Ulaz je ograničen na 150 mjesta, a vrata se otvaraju u 20:30 sati.