U radionicu kreatora SILNET električne mandoline ovih je dana stigao hrvatski pjevač Neno Belan, kako bi se uvjerio u mogućnosti koje ovaj instrument pruža. Jurica Urbanek i Renato Perović (JuRe-Zadar) s njim su dočekali i ekipu In Magazina NoveTv, koja je o tom susretu napravila prilog.

- Očaran sam instrumentom, podsjeća me na violinu Vanesse Mae. Od desete godine sviram gitaru ali su mi se s odrastanjem otvorili i neki novi interesi, u Dalmaciji je normalno da to bude mandolina. Čak sam neko vrijeme nastupao i u jednom dalmatinskom triju, rekao je Belan, koji je spremno uzeo mandolinu i u duetu s Perovićem odsvirao nekoliko pjesama.

Robotičar Urbanek i glazbenik Perović rekli su kako je put do izrade glazbala bio dugačak, no korona im je donijela i nešto dobroga, višak vremena koji im je omogućio dovršetak posla.

- Puno pokušaja završilo je na deponiju, jer je dovoljna pogreška od pola milimetra da se instrument mora popravljati ili baciti, rekao je Urbanek.

U odnosu na akustičnu mandolinu, ova daje širinu i dubinu zvuku pa se glazbenici s njom praktički mogu igrati. Jedan od njih možda bude baš Belan, koji priprema prepjeve svojih 40-ak pjesama na engleski, talijanski i poljski jezik. Kako je do sada koristio mandolinu u svojim pjesmama poput Srce od leda i Kiša, nije isključeno da će i zadarska električna mandolina završiti na nosaču zvuka.