Drugog dana „Retrospektive karnevala", koju smo pokrenuli kako bi karnevalski duh očuvali i u epidemiji koronavirusa, na Radiju 057 gostovale su Ana Vidić iz diklanjske udruge Kveštura i Nada Surić iz udruge žena Aenona Nin.

- Udruga Kveštura sa svojim sumještanima živi karneval od 2002. godine. To su velike pripreme, koje kreću odmah nakon što završi jedan karneval. Ljudima je teško zamisliti da pripreme traju godinu dana, ali pazi se na svaki detalj. Mi se i dalje pripremamo za nešto što će doći, možda nam ljeto donese neke bolje stvari. Koliko god smo tužni jer nema Zadarskog karnevala, svu tu energiju uložili smo u bolju masku za iduću godinu, poručuje Vidić.


View on YouTube

Pokušali smo, ali nismo uspjeli doznati detalje njihove nove maske.

- Kveštura je poznata po dogovoru da nikada, nikome ni u kojem trenutku ne smiješ otkriti o kojoj se maski radi, smije se Vidić te dodaje kako je to iznenađenje prvenstveno za njihove sumještane, a onda i za sve ostale građane.

Zajedničkom inicijativom Vidić, koja je najmlađa članica Kvešture, i predsjednice udruge Ljiljane Matešić, Diklo je 2019. godine dobilo ljetni karneval.

- Bilo je spektakularno, nismo se nadali da će tako daleko ići. Voljeli bismo da ljetni karneval kao ideja i projekt zaživi u Zadru, nije bitno na kojoj lokaciji. Ljetni karnevali imaju poseban čar i dušu, posjete ga skupine iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Pleše se, pjeva, na karnevalu svatko svakoga zna. To je doživljaj koji se ne može opisati, već ga treba doživjeti, ističe članica skupine koja redovito posjećuje ljetne karnevale u Pakoštanima, Biogradu, Makarskoj, Braču...

Članice i jedan, ali vrijedan član Kvešture dosad su na Zadarskom karnevalu utjelovali kaubojke, vještice, Indijke, Španjolke, Victoria`s Secret modele..., a pobjedu im je 2019. godine donio sirtaki. Osim kostimima okupljene su oduševili profesionalnom izvedbom tog tradicionalnog grčkog plesa.

- Kad su nam proglasili za pobjednike, bilo je toliko emocija - vrištali smo, plakali, veselili se. Trebalo je proći 17 godina da se osvoji taj pehar i teško je objasniti koliko suza i znoja smo prolile da bi došle do toga, rekla nam je jedna od članica udruge Kveštura kojih je iznenadio komentar skupine Talijana. Oni su im prišli na bračkom karnevalu samo kako bi im rekli da nikad u životu nisu vidjeli nekoga tko bolje pleše sirtaki od njih.

Pohvale su na brojnim festivalima u Hrvatskoj pobrale i članice Udruge žena Aenona Nin, osnovane 2004. godine s ciljem promicanja kulture i umjetnosti, ljudskih prava i psihičkog i fizičkog zdravlja žena.

- S obzirom na to da se volimo družiti i plesati, krajem 2010. godine palo nam je na pamet da se prijavimo na Zadarski karneval. Kako smo imale malo vremena, odlučile smo biti vještice jer nam je to bilo najlakše. Pošto predstavljamo Nin, sve su naše dosadašnje maske bile vezane za naš grad - gusarice, kraljice, ratnice, mornarice, ninske vile, romantične cure, sobarice i baba Manda, ninske sirene, nindže... Ove godine nam je čudno bez karnevala, inače bi u ovo doba godine vladala strka, tako da nam je sada malo dosadno, smije se Surić.


View on YouTube

Najdražu masku teško joj je izdvojiti.

- Svaka maska mi je draga na svoj način jer daješ cijelog sebe kroz kostime, glazbu, ples, druženje. Sve to ostavi neki trag. Naša voditeljica kreativne radionice Mira Maravić zasuče rukave, ali ne do lakta, već do ramena, dok je za poznate koreografije zaslužna Marina Tomas. Od 20 do 75 godina, nema razlike među nama, svi smo zajedno u tome. Bude malo krivih koraka, ali trudimo se, ističe Surić zahvaljujući svima koji ih podržavaju, te pozivajući i ostale žene da im se pridruže u njihovim aktivnostima, pa tako i u pripremama za karnevalsko ludilo koje će se, nadaju se naše gošće, vratiti što prije.