Nakon ljetnog singla "Ne volin jugo", u suradnji s klapom Cambi, uvijek odličan Neno Belan ovaj blagdane u naše domove donosi i jedan božićni single jednostavnog naziva "Božićna" koji će garantirano ostati u eteru dugi niz godina.

Iako tipično Belanovskog zvuka, pjesmu autorski potpisuje mladi zadarski skladatelj Dominik Zrilić  - sin poznatijeg zadarskog glazbenika Zvone Zrilića iz grupe Riva, dok tekst potpisuje Dorotea Perović, novinaraka i urednica Radio Zadra.

Čaroliju Božića, toplinu doma, radost rođenja malog djeteta i blagdansko slavlje u pjesmi su uz Nenu upotpunili članovi zagrebačkog Pjevačkog studia Mozartine. Pjesma je nastajala dugo, sam Dominik pjesmu je pisao tri godine, Neno i Mozartine uputili su se u studio lani - međutim tik pred Božić - pa je igrom slučaja i malim prstom sudbine premijera prebačena u ovu tešku i mučnu godinu u kojoj će sigurno, barem kroz radijski eter donijeti čaroban ugođaj u naše domove. U pjesmi Neno pjeva o prvom Božiću tek rođenog djeteta, pa ju se simbolično može posvetiti svoj djeci rođenoj u ovoj posebnoj 2020. godini.

O samom nastajanju pjesme autor glazbe Dominik Zrilić je rekao:

- Pjesmu sam počeo pisati jednog dana prije 3 godine dok sam u malom kućnom studiju svirao i improvizirao s tatom. On me u jednom trenutku zaustavio i rekao da ponovim frazu koju sam zadnje odsvirao jer mu se svidjela, to je kasnije postao refren pjesme. Već tada sam shvatio da zbog svog himničnog prizvuka mora izrasti u božićnu pjesmu. Nakon što sam dovršio glazbu u pjesmi tata i ja smo napravili prvu snimku te smo zamolili obiteljsku prijateljicu Doroteu Perović da napravi tekst. Ona nam je uskoro poslala tekst "Božićna"koji se savršeno uklopio u pjesmu. Glavna tema teksta je prvi Božić djeteta. Nakon toga sam dovršenu kućnu snimku poslao Neni Belanu koji je napravio ozbiljnu snimku, aranžman i produkciju.

U međuvremenu mu se pjesma svidjela pa ju je odlučio i otpjevati. On je također doveo i zbor Mozartine koji se javlja u pjesmi. Prvi plan je bio da pjesma izađe već prošle godine, i to čak s video spotom, međutim nismo vremenski uspjeli stići sve što smo htjeli napraviti, pa smo sve odgodili za ovu godinu. Spota ni ove godine nažalost nema zbog epidemioloških mjera koje sprječavaju velika okupljanja poput zborova, no trenutni plan je da se i spot snimi jednom kad to bude moguće. Sve u svemu, ova pjesma je jedna lijepa priča koja je počela običnom improvizacijom, a završila velikom kolaboracijom mnogih ljudi te smo je svi skupa, u pravom božićnom duhu, preobrazili u ono što je danas.

Suradnja je posebno razveselila Mozartine:

-

- Kada vidim na svom telefonu da me zove Neno Belan, osmijeh mi odmah dođe na lice jer znam da se nešto dobro sprema. Razveselila me odmah ponuda za suradnju, jer Neno nam je svakako na vrhu top liste suradnika, a jednako veselje bilo je i mojim djevojčicama i djevojkama koje su otpjevale ovu božićnu rapsodiju u vrućem studiju pod kreativnom palicom Nene, koji je na licu mjesta stvarao i glasovima nadopunjavao odličnu Dominikovu glazbu. Belanovski zvuk i čarolija Božića koju smo prenijeli u ovaj single vjerujem da će godina živjeti u blagdanskom eteru, rekla je dirigentica zbora Iva Rem.

Istome se nada i veseli i Neno Belan:

- Dominik je sin jednog od mojih najboljih frendova Zvonimira Zrilića, koji je dugo godina svirao u grupi Riva i u nekom druženju kada sam čuo predložak za tu pjesmu odmah sam se zaljubio u refren i kako sve skupa zvuči i dobio ideju da radim na toj pjesmi. Sjajna suradnja s mladim autorskim timom i mladim pjevačicama iz Mozartina prolongirat će se i u sljedeću godinu, jer - sve što je dobro mora dugo trajati! Tako s ovom pjesmom, koja je namjenska i posvećena Božiću nismo nigdje žurili - lani je snimljena, ove godine smiksana i objavljena, dogodine snimamo i spot, te vjerujem da će se dugi niz godina vrtjeti u eteru!


View on YouTube

Premijera pjesme "Božićna" održana je 30. studenog na HR2, u Music pubu Zlatka Turkalja.