Dugogodišnje prijateljstvo i ljubav prema glazbi i žičanim instrumentima Jurica Urbanek i Renato Perović (JuRe-Zadar) pretvorili su u ideju da naprave silent mandolinu u svojoj radionici.

Nakon što je Jurica 2018. godine u svojoj radionici sklopio i programirao stroj koji može precizno raditi dijelove od drveta za prvu hrvatsku elektro mandolinu, počinje crtanje 2D i 3D nacrta silent mandoline.

Potrošeno je puno vremena za detaljiziranje kako osmisliti i nacrtati sve djelove na kompjuteru, a uz to učimo o vrstama drveta, kaže danas ovaj dvojac.

Na ovoj prvoj hrvatskoj silent mandolini nalazi se implementirani efekt procesor s predpojačalom i štimalicom. Kključevi su omjera 18/1 Profesional, a žice Thomastik Austija, ručno izrađene.

- Između konjića koji prenosi zvuk žice i sklopa za kopčanje žica nalazi ublaživač sile i odstranjivač viška vibracije, koji na sebe amortizira napetost žice te oslobađa čistu vibraciju (zvuk) na pickup. Krećemo u fazu izrade i u godini 2019. radimo intenzivno na testnim uzorcima mandoline. Pomoću testnih uzoraka detaljno provjeravamo sve mjere i probleme koji nastaju prilikom obrade drveta. Izradili smo dosta uzoraka testne mandoline da bi sve moguće greške uvidjeli i spriječili prilikom izrade unikatnog primjerka. Krajem 2019. krećemo u izradu unikata prve Hrvatske silent elektro mandoline i radimo je sve do polovice 2020 godine, ističu Zadrani.

Nedugo nakon prve promocije hvatske silent mandoline idu u izradu i drugog modela koju nadograđuju novim dizajnom te najboljim procesorom zvuka koji se može nabaviti.

- Procesor smo dali napraviti na kod renomiranog proizvođača glazbene opreme i to smo implementirali u drugu silent mandolinu. Tijelo je napravljeno od Breškog oraha, a ostalo je isto kao na prvoj. Postigli smo veoma topao i ugodan zvuk, kažu Jurica i Renato.

Urbanek je inače stručnjak za industrijsku automatiku, robotiku, dok je Perović fugogodišnji glazbenik u klapi Lanterna Zadar, član poznatog zadarskog dueta sa trga „Duet Gitman„, ali i nadograditelj i popravljač mandolina, gitara i ostalih žičanih instrumenata.