Knjižničari Gradske knjižnice Zadar svakog tjedna na Radiju 057 daju tjedne preporuke za nove knjige i stripove za sve ljubitelje dobrog i kvalitetnog štiva!

Ovotjedna preporuka više knjižničarke Vere Vitori je Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena (autori Ankica Čilaš Šimpraga, Dubravka Ivšić Majić, Domagoj Vidović). Izrađen je u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u sklopu projekta Baza suvremenih hrvatskih osobnih imena, a namijenjen je najširemu krugu korisnika. Premda postoje brojne studije i knjige iz područja antroponomastike, broj onomastičkih leksikografskih djela gotovo je zanemariv te je ovo prvi hrvatski opći rječnik osobnih imena izrađen prema suvremenim zahtjevima onomastičke struke.

Polazište za izradu rječnika bila je baza službenih osobnih imena s podatcima o broju nositelja svakoga imena. Ti su podatci dobiveni od Državnoga zavoda za statistiku i donose se prema Popisu stanovništva Republike Hrvatske 2011. godine, prema kojemu je tada u Hrvatskoj živjelo 4 284 889 stanovnika. Tada su potvrđena 5563 imena s više od deset nositelja, a radi zaštite osobnih podataka imena s manje od deset nositelja ne objavljuju se. U Rječniku suvremenih hrvatskih osobnih imena iz te su baze obrađena imena sa sto ili više nositelja. Od imena koja imaju manje od sto nositelja obrađena su ona koja su kulturološki važna (npr. Abraham, Aron, Ahmed, Ajša itd.) te ona koja su potrebna pri definiranju imena s više od sto nositelja.