Zadranin iznimnog glasa Duje Stanišić iz Petrčana zajedno s klapom Ad Hoc (Mario Marić, Edi Nadarević, Ivan Travica, Filip Čizmin i Mate Stručić) u petak na 27. Melodijama hrvatskog juga predstavio pjesmu "Dalmacijo tvoja smo dica" za koju su osvojili nagradu Vinko Coce.

Nagrada koja nosi ime slavonog tenora dodjeljuje se za najbolju skladbu na pisanu u dalmatinskom izričaju. Pjesma čiji tekst i glazbu potpisuje upravo Duje, dirljiva je posveta njegovom rodnom kraju, kojom je podsjetio na sve ljepote dalmatinske regije. Na festivalu na delti Neretve u prekrasnom gradu Opuzenu natjecalo se 22 izvođača među kojima su renomirana imena poput Zdravka Škendera, Borisa Oštrića, Trio Gušta i drugih, a zadarske boje uz Duju i klapu Adhoc je branila i klapa Munita.

- O Dalmaciji je napisano milijun i jedna pjesma, ali ona zaslužuje barem još toliko. Nije za ništa Bog šest dana stvara zemlju, a sedmi Dalmaciju. Ova pjesma opisuje najljepša mjesta, naše običaje i ono najvrijednije, ljude koji najbolje predstavljaju ovaj najkreativniji i najposebniji dio na svijetu, ponosno kaže mladi tenor.

Aranžman je djelo Tomislava Pehara, a mix i mastering je odradio poznati splitski producent Tomislav Mrduljaš.

- Uspjeh svakog festivala tako i ovog potvrđuju pjesme koje ostanu i koje ljudi pjevaju u svim prigodama pa se iskreno nadam da će i ove godine zasigurno biti takvih pjesama, izjavio je umjetnički direktor festivala Želimir Škarpona, a pjesma "Dalmacijo tvoja smo dica" sasvim sigurno će biti jedna od njih.

Video spot je sniman na raznim lokacijama i zaista prikazuje ono najbolje od Dalmacije. Tako u spotu osim soliste Duje Stanišića i klape Ad Hoc možemo vidjeti stare privlačke sabunjare, našu obalu, otoke, more, Ravne kotare, Bukovicu, naše običaje poput bibinjskog Križnog puta, plesove Linđo i Morešku, bračke kamenoklesare, velikog Dražena Petrovića te legende poput Olivera Dragojevića, Vinka Coce, Borisa Dvornika i druge.


View on YouTube