U subotu su u znaku broja dva- 22. 02. 2020. održane ovogodišnje privlačke maškare. 

U inat gripi koja je onemogućila većem broju djece dolazak na maškare, maškarana povorka predvođena meštrom od maškara Šimom Begonjom krenula je od općine prema već tradicionalnom okupljalištu pod šatorom na Popovoj vlaki. Povorku su mještani zasipali bombonima čemu su se djeca posebno radovala.

Maškare su održane pod pokroviteljstvom Općine Privlaka, a u organizaciji Udruge Šijavoga, Turističke zajednice općine Privlaka i Dječjeg vrtića Sabunić te suorganizatora Osnovne škole Privlaka. Članovi udruge Šijavoga za male i velike maškare pripremili su obilje hrane bi sva djeca imala što za prigrist pobrinuli su se članovi Udruge Šijavoga Privlaka koji su za svu djecu pripremili, hot-dogove i sok.

Uz tradicionalni fažol i kobasice, maškare su uživale do kasnih noćnih sati.

Program za djecu počeo je u 15. sati pod vodstvom animatorica iz udruge Blue moon koje su kroz igru, ples, face painting, izradu balona, održavale interes i veselo raspoloženje kod djece do samog kraja programa. Djeca su posebno uživala u igrama Dodaj balon i Tko će pogoditi najviše čaša, u kojima su pobjednici nagrađeni veselim figurama od balona.

Ove godine posebno su bile maštovite i brojne grupne maske. Ukupno je bilo prijavljeno osam skupina, a bilo bi ih i više da ih gripa nije spriječila. Animatorice su uz pomoć tete Marine iz vrtića prozivale redom prijavljene maske: Pantomimičare, Bojice, Svatove, Havajke, Alvina i vjeverice, Candy girls, Princeze iz svemira, Nindže. Posebnu pažnju izazvao je ulazak dva hodajuća WC-a koji su objašnjenje za kašnjenje pronašli u maski Morali smo na WC. Nakon što su izmamili spontani pljesak prisutnih opet su odšetali s istim obrazloženjem Moramo na WC. 

U izboru najboljih maski, što nije bilo nimalo lako, pomogle su nepristrane animatorice s bogatim iskustvom. Za najoriginalnije i najljepše organizator TZO Privlaka osigurala je bogate nagrade.

Izbor najboljih grupnih maski i nagrade

1. mjesto - Pantomimičari, nagrada ulaznice za Fun park Biograd
2. mjesto - Svatovi, ulaznice za kino cinestar
3. mjesto Havajke, ulaznice za muzej iluzija

Nagrada za najbolju pojedinačnu masku dobila je maska WC koju nisu mogli preuzeti zbog razumljive žurnosti i hitnosti. Poklon bon od Dechatlona i putovaje na Kornate sigurno će ublažiti njihove virozne probleme. 

Za utješnu nagradu animatorice su svoj djeci podijelile figure od balona po njihovom izboru i šarene lizalice.

Događanje u šatoru nastavilo se s radionicama oslikavanja lica koje su trajale do ranih večernjih sati.

Nakon što su dopratile male maškare u šator, povorka je uz gromoglasnu buku nastavila ophodnju po privlačkim zaseocima.

Modernizirane maškare zamijenile su nekadašnju šetnju s autima i nastavile tradicijski običaj obilaska mjesta pod vodstvom Meštra Šime. Nekadašnja buku od zvonaca, čegrtaljki i rogova zamijenili su gromoglasnom bukom starih automobila. Ove godine na red su došli Cankini, Sebačevo, Mletak, Glavance, Buviće, Begonjiće, Šangiće, Selo, a sve koje nisu stigli obići nastavit će dogodine. 

Veselu povorku mještani su dočekivali i nudili vinom, fritulama, bubicama, suhomesnatim proizvodima. Svake godine povorci se posebno raduju stariji Privlačani pa nije falilo zdravice, smija, dobrih želja i blagoslova kroz uprizorene predstave starih običaja.

Simboličnom predajom ključa Predsjednik Općinskog vijeća Nikica Begonja predao je ključeve mjesta meštru od maškara Šimi Begonji. Tako je maškarana povorka sada i službeno nastavila s zabavom pod šatorom uz grupu Vista iz Zadra. U šatoru su im se priključili i svi oni koji nisu mogli biti u povorci. Slijedila su brojne nagrade za najbolju pojedinačnu masku i grupnu masku. 

I ove godine se nije moglo bez Josipe Lisac koja je druge godine za redom osvojila prvu nagradu s otpjevanom pjesmom ipak Magla... 

Sve nagrađene maske darivane su domaćim delicijama: paški sir, buđola, kulen, žesticama od viskija do jagera:

Izbor najboljih maski i nagrade

1. nagrada - Josipa Lisac
2. nagrada - A je To
3. nagrada - Klaunovi

Ostale nagrade: Guns and Roses, Zadarska nadbiskupija, Divlje mačke.

I na kraju završetak maškara ne bi bio bez paljenja Krnje iliti Krnevala po starinski. I male i velike maškare imali su svaka svog krivca i sudile im za sve nevolje i nerede koje je stvorio tijekom godine, za bolesti, a posebno za gripu, za svađu, ružne riječi, za padove i lomove, a veliki je prošao još i gore i optužen za puno veće prekršaje. 

Privlaka je tako dobila još jedan repetitor jer tri su premalo. Nakon dugog vijećanja odlučeno je da 4. Repetitor ipak mora biti optužen unatoč dobrobiti od boljeg signala jer:

- širi opasnu negativnu energiju
- kriv je za visoko zračenje
- djeca imaju mobitele, a ni zube prve nisu dobili
- ne može se dobro spavati i...

svatko je još svoje nešto dodao i uz opće odobravanje svih prisutnih Krnjo Repetitor je ipak proglašen krivim s kaznom paljenja - od vrha do dna.

Uz ples i ludovanje, zabava je potrajala do kasnih noćnih sati.