Karnevalska i privremena gradonačelnica Grada Zadra, megapopularna zvijezda svjetskog glasa Rita Ora ispunila je jedno od svojih najvažnijih obećanja iz izborne kampanje te je krenula u višesatni obilazak i razgledavanje Grada, njegovih crnih i svijetlih točaka. U četvrtak ujutro Oru je u ovoj prvoj velikoj ophodnji pratila vjerna kujica Kimberly, tjelohranitelj te cijela svita novinara i fotoreportera dok joj je vodič kroz Grad bio zadarski televizijski novinar Damir Granić koji će o ovom, samo naizgled neozbiljnom performansu, snimiti dugometražni dokumentarni film.

Ora je s obilaskom krenula s Morskih orgulja koje su je ganule toliko da ih je poželjela kupiti. Nije mogla vjerovati da koštaju samo 200.000 eura pa će ih vjerojatno rezervirati samo za sebe.

Điradu po Gradu Ora je nastavila Rivom do hotela Zagreb. Bila je šokirana činjenicom da nekadašnji hotel danas više ne radi, pa je i njega odlučila kupiti i nazvati po svojoj miljenici Kimberly. Nije joj bilo poznato da je još slavni Alfred Hitchcock također svojedobno htio kupiti taj hotel zbog, kako je tada govorio, "najljepšeg pogleda na Preko", ali ni on nije uspio. Bio je, naime, brži od pretvorbe i privatizacije, no zato je dio scena za svoj najpoznatiji triler "Kill Bill" (Jedan i Dva) snimio baš u tom zadarskom hotelu. Naša je gradonačelnica Ora bila uvjerena da je Hitchcock svojedobno igrao s Lukom Modrićem u Tottenhamu.

Za šetnje Rivom gradonačelnica je bila oduševljena Mediteranom kakav je nekad bio: bez stolova i klupica, kanti za smeće, bez struje i vode - samo s kukuruzima. I obećala je da će nakon koncerta u Sikovu ovoga ljeta, svakako još jednom navratiti u Grad.

Oduševila se Ora i sv. Donatom koje je htjela kupiti, ali joj je Damir Granić na njezino veliko razočaranje, uspio objasniti da se crkve ne kupuju. Obišla je potom i obližnji GUMA bar gdje je novinarima objasnila:

- Sve bih ja ovo kupila i hoću što budem mogla, a što ne budem obećajam da ću naći neke investitore u svijetu. Štojaznam, neke Arape i sl., rekla je u polutami "Gume".

Iako je obećala da će "kupiti sve" Ora, za obilaska Pijace, gdje i izazvala najviše pozornosti, nije kupila ni kilo salate, p ni mrkvu s kojom se fotografirala. Građanima s kojima se sretala na Peškariji i Pijaci i koji su je zasuli pitanjima o njezinim budućim planovima i o još jednom velikom koncertu u Zadru obećavala je, po svom dobrom starom običaju, sve i svašta, da bi se na kraju smjestila uz sok od mrkve na kratku stanku i jednu od najstarijih gradskih spomeničkih vrijednosti - kafić "Abu". Bila je pomalo razočarana što je gazda Tome i barmenica Veki nisu počastili pićem, već ga je morala sama platiti. I sebi i sviti. A to, ruku na srce, ne priliči jednoj gradonačelnici.

Protokol Orina obilaska Grada kojem je na čelu umalo je naprasno prekinut jer se ona zaputila prema TIC-u i uredima Turističke zajednice grada Zadra kako bi odmah smijenila direktora TZ-a Marija Paleku i imenovala sebe na to mjesto, baš kako je i obećala u kampanji. Spriječili su je tjelohranitelj i ostali u pratnji koji su joj objasnili da to "sad nije nužno jer kad jednom kupi cijeli Grad onda, u pravilu postaje i direktorica TZ-a".

Obilazak je nastavljen po protokolu: posjetom gradilištu nove Providurove palače koja će se, kako je Ora na licu mjesta saznala, graditi dvostruko duže nego ona stara, te gradilištu novih gradskih obrambenih zidina.

- Ja tink da morate staviti višu ogradu na ovaj woll da ne bi ljudi padali i kill sebe, end mislila da se ovaj zid mora zvati Muraj. Najbolje bi bilo Muraj, rekla je Ora zainteresirano na lošem hrvatskom i još gorem engleskom jeziku pružajući zidarima zaštitnu kacigu koju je nosila da joj daju autogram. Usput je jedva smirila sukob svog tjelohranitelja s djelatnicima Obala i lučica zbog nepropisnog parkiranja koje je ovaj htio baciti u more. Na to mu je Ora odmah dala 500 EUR-a i obećala povišicu od 34 posto.

Nakon što je šetnju Gradom nastavila van Poluotoka gradonačelnica Ora je obišla i Burobran zgradu, nedavno izgrađeni ležeći neboder u TIZ-u. Osoblje iz pratnje joj je objasnilo da je zgrada tako impozantna da bi se postigao dvostruki efekt, poznati "dva u jedan" - to je i zgrada za življenje, ali i obrambeni zid od bure za Poluotok. Ora je bila impresionirana lucidnošću hrvatskih arhitekata! Ali i investitora.

Posjetila je Ora i gradilište novog Centra za mlade gdje se susrela sa Željkom Markić koja je protestirala protiv tog Centra, a s kojom se Ora umalo i fizički nije sukobila. I bi da Markićku tjelohranitelj nije zavezao za stablo...

Dugotrajni posjet gradonačelnice Rite Ore Gradu kojeg vodi i jako voli nastavio se još nekoliko sati u kojima je posjetila park Vruljicu i zgradu novog hotela "Maraska" nakon čega je Ora otišla na kebab, te na kraju i divlji deponij na Žmirićima.

Na kraju ove duge, iscrpljujuće ali i zanimljive posjete Zadru Ora je samo uzdahnula:

- Vi hev maš tu du hir. Mr. Dukić... nau aj andrstend ju komplitli!