U razigranom tonu, kakav i priliči jednom karnevalu, danas je u maskiranom prostoru crkve sv. Dominike predstavljen program Zadarskog karnevala. Sve je počelo s „bombom" koju je najavio Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra.

- U sklopu karnevalskih zbivanja nastupit će popularna zvijezda Rita Ora, s obzirom na to da je prošlogodišnji koncert bio uspješan ili neuspješan, u šali je rekao Paleka dodajući da ga veseli spoznaja da će ovogodišnji karneval biti drugačiji zahvaljujući zaista zanimljivom i bogatom programu.

Kulturne institucije udružio je isti cilj - povratak Zadarskog karnevala na stare staze.

- Novost je da smo događanja proširili na dva tjedna. Karneval je pao, kao i sama energija oko njega, i nije to lako vratiti. No, mi ćemo se potruditi razveseliti one koji ga vole i druge pokušati zainteresirati, rekao je zaduženi scenograf Neno Stojaković. 

Tako je ove godine i vraćena tradicija primopredaje gradske vlasti koja će otvoriti Zadarski karneval u petak u 11 sati na Narodnom trgu.

- S obzirom na to da je u tijeku predizborna šutnja, ne možemo otkrivati tko je novi gradonačelnik, kazao je Stojaković dodajući kako će se nakon primopredaje vlasti u organizaciji TZ-a održati program "Ruže za vas" koji je prošle godine oduševio pripadnice ljepšeg spola.

Dan kasnije, u subotu 15. veljače, u Kneževoj palači na rasporedu je drugi novitet ovogodišnjeg izdanja - INAGURACISKO KARNEVALSKI BALin uz gudački kvartet Jackson`s five te DJ program Mate Kokića i Davora Valčića. Centralni dio je nastup Gelato sisters, zagrebačkog benda koji donosi atraktivne obrade. Ulaz je gratis za sve kostimirane, a za one bez maske iznosi 30 kuna, istaknula je Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.

U ponedjeljak i utorak, 17. i 18. veljače, na rasporedu je tradicionalni 057 Karnevalić, zasebni dio karnevala koji je redovito najviše popraćen i zapažen od strane javnosti i medija zbog velikog broja mališana.

- Ove godine sudjeluju 34 vrtićke skupine pa će povorkom od Branimira do Foruma prodefilirati između 1200 i 1300 djece. Glavna zabava je na Forumu, od 10:30 sati, istaknula je Petra Blagec s Radija 057 koji je dugogodišnji partner karnevala u Zadru.

Za karneval je najbitnija originalna maska, stoga je Gradska knjižnica Zadar pripremila cjelodnevni program pod nazivom „Vrijeme za maskiranje" u sklopu kojeg će građani imati priliku izraditi svoju masku. Program će se u četvrtak odvijati u svim ograncima, najavila je Matea Bakmaz.

Zabavni program u petak se seli u HNK Zadar u kojem će se održati plesnjak za sve generacije pod nazivom „Beatlesi pod maskama".

- Bend Song Busters donosi interpretacije poznatih hitova legendarne četvorke. Očekuje vas sjajna atmosfera, piće dobrodošlice i nagrade za najbolje maske, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije voditeljica marketinga HNK Nena Ninčević Mandić dodajući kako ulaznice po cijeni od 30 kuna u prodaju kreću 13. veljače.

U subotu u 11 sati na Narodnom trgu glavnu ulogu ponovno imaju zadarski mališani. Pod nazivom „Šareni maskograd" organizatori Karnevala donose igre, facepainting, balon eksploziju i mini disco kojima će obradovati najmlađe maškare.

Starije pak očekuje večernja zabava u jedinstvenom ambijentu crkve sv. Dominika koji će se za tu priliku transformirati u noćni klub. Program „Clubing mask" donosi nastup benda Jimmy Shakers ispred crkve, te DJ-a Ivana Mastermixa u crkvi. Ulaz je slobodan, a najbolje maske očekuju i bogate nagrade.

- Program u intimnijem prostoru vidimo kao lakši put do povratka karnevala na stare staze. Lani smo pokušali na većem prostoru, no nije išlo, istaknuo je Stojaković pozivajući Zadrane na subotnji party.

Kao i uvijek, najluđi dan karnevalskih zbivanja je nedjelja, 23. veljače kada se održava tradicionalna karnevalska povorka. 

- Ove godine prijavilo se 19 skupina. Povorka kreće u 15 sati s Liburnske obale, a završava na Narodnom trgu gdje će se predstaviti karnevalske skupine, a prijelazni pehar za najbolju masku u 18 sati predat će prošlogodišnji pobjednici iz Dikla. Za zabavu će biti zaduženi Vista band, DJ-evi Spella i Davor, ali i sami žiri, poručila je Blagec ističući kako su prijave skupina još moguće, i to do nedjelje putem obrasca na stranici Turističke zajednice ili osobnim dolaskom u Turističko informativni centar u palači Cedulin.