U tradicionalnom ozračju na Trgu Sri Sela, sinoć je održan najstariji klapski susret Zadarske županije - Raspivano Bibinje. Na poznatoj bibinjskoj pozornici nastupilo je osam klapa koje su tako nastavile tradiciju dugu 39 godina. Opuštenost, borba za naklonost publike, bis i dalmatinski štih sinonimi su za Raspivano Bibinje na koji se klape rado odazivaju. Kao i svake godine u Bibinjama se moglo čuti samo najbolje hrvatske klape.

- Prije svega u ime klape Vinčace zahvaljujem domaćinima na pozivu i gostoprimstvu. Vinčace je prvi puta gostovala u Bibinju i kako smo čuli od drugih klapa koje su tu ranije gostovale, uvjerili smo se da je ovo odličan susret, od dobrodošlice klapama, odličnog smještaja, odlične publike, vrhunske hrane i najbitnije - druženja koje je potrajalo do kasno u noć. Još jednom sve pohvale organizatorima. Veselimo se ponovnom susretu - rekao nam je Stefan Krošnjak, drugi tenor ovogodišnjih pobjednika FDK Omiš.

Osim četverostrukih pobjednika Omiša u Bibinje su stigli i klapa Bunari iz Vodica, klapa Zikva s Pašmana, Skradinski Buk iz Skradina, Luka iz Rijeke i njegovi trostruki pobjednici, klapa Kaše iz Dubrovnika.

- Nakon dvije godine vratili smo se u Bibinje i ponovno doživjeli prekrasnu klapsku večer. Uz sami koncert, koji je okupio samu kremu klapskog pjevanja, velika nam je bila čast pjevati u društvu starih prijatelja i raspjevanih Bibinjaca. Nadam se da se uskoro ponovno vidimo - rekao nam je Vicko Dragojević iz Klape Kaše.

Na mjestu hodočašća ˝klapskoj pismi˝ kako su rekli voditelji Susreta, Branko Uvodić i Vlatka Vučić Marasović, prve glazbene korake napravio je i najpoznatiji bibinjski slavuj.

- To je bio naš splitski festival naš San Remo, ovo je za Bibinje bilo sve! Tu sam naučio pivati, dan danas se vraćam tu - rekao je Tomislav Bralić iz klape Intrade neposredno prije početka susreta na koji je došao slušati i uživati u istinskim klapskim izvedbama, prije svega svoje supruge koja 29 godina pjeva u ženskoj klapi Garofuli iz Bibinja.

Najpoznatiji bibinjski tenor, Ivica Sikirić Ićo bio je kao i svaki put pun emocija na pozornici Raspivanog Bibinja. Naime, njegov otac pjevao je u klapi Fortuna, koja je započela i osnovala ovaj Susret.

- Raspivano Bibinje odraz je bibinjskoga duha, temperamenta. Zato je važno da je postao tradicija. Mislim da je to naša obaveza da nastavimo s tim radom, 39 godina, mislim da će još dugo trajati - rekao je Ivica Sikirić Ićo iz klape Bibinje.

Posebnost Susreta u Bibinjama je to što se ne osvajaju nagrade već se sve svodi na borbu za pljesak, bis i klapsko druženje, no ipak najveći i najvažniji cilj je njegovati izvorno ˝a capella˝ pjevanje kakvo se u Bibinjama pjeva od davnina i koje je iznimno važno za našu baštinu. Glasovi što zvone, stapaju se, isprepliću, plijene, utkani su i urezani duboko u svaku ulicu Bibinja, stoga ne čudi da je klapska pjesma odzvanjala do jutarnjih sati do kada se nastavilo ovo tradicionalno druženje u Bibinjama.

- Moram zahvaliti publici i klapama koje su došle u naše misto. Hvala našim voditeljima koji su bili sjajni večeras, hvala brojnim volonterima i sponzorima koji iz godine u godinu pomažu ovaj susret. Vidimo se dogodine na velikom jubileju 40-tom izdanju Raspivanog Bibinja - poručio je načelnik Općine Bibinje, Bruno Bugarija.