Vikend uoči Vele Gospe koja je u Salima najveća vjerska fešta, priređuju se 60. Saljske užance.

Započet će u petak, 9. srpnja iluminacijom porta ali izložbom ribarske tradicije tog mjesta u kojem je i stogodišnja riblja fabrika, kako Saljani nazivaju Mardešić. Uz zabavni dio programa, središnji događaj je tradicionalna utrka tovara koju će najaviti tri generacije Tovareće mužike. Oni su ujedno organizatori ove najpoznatije i najstarije fešte zadarskih otoka.

- Za jubilarne Saljske užance imat ćemo izložbu ribarskih arti ali i demonstraciju krpanja mriža te čišćenja inćuna. Žene koje su radile u Mardešiću, obučene u naše nošnje, pokazat će kako su to one nekad radile. Okupili smo 60 pripadnika triju generacija Tovareće mužike za 60. Saljske užance, rekao nam je u ime organizatora Karlo Finka. Taj dio programa bit će drugačiji nego inače jer je to  jubilarna fešta u Salima.

Jedino što neće biti 60 tovara za utrku jer nema mjesta a tovaraima koliko hoćeš, podsjeća Karlo na činjenicu kako je u Parku prirode Telašćica, posljednjem utočište za magarce, sačuvana ta mediteranska životinja. Uz saljsku mladost u organizaciji Saljskih užanci sudjeluje i Turistička zajednica Sali. Oni su pomogli u zabavnom dijelu u kojem će sudjelovati Crvene jabuka, Colonia te ostali gosti programa kojeg ćemo obaviti idući tjedan.