Nema riječi za opisati fenomenalnu atmosferu koja je u petak,12.srpnja 2019. godine vladala u dvorima Zavičajnog muzeja Benkovac na znamenitom kaštelu Benković, gdje se u večernjim satima u organizaciji ˝Branimir˝ Benkovac i TZ Ravnih održao tradicionalni 11. po redu Etno festival.

Devet pjevačkih skupina pokazalo je svu raskoš bogatoga izvornoga i tradicijskoga šušura. Natjecateljski dio festivala započeo je domaćin, Ženska pjevačka skupina KUD ˝Branimir˝ Benkovac, otpjevavši pjesme: ˝Tri sam dana sidila u doli˝ i ˝Evo puta kud moj dragi luta ˝te pod bis: ˝Misečina na livade pala˝ i ˝Moj dragane ja u selu tvome˝. Nakon njih na prekrasnu pozornicu su stigli dečki iz Šibensko-kninske županije, Pjevačka skupina KUD ˝Etno udruga Petrovo polje˝, Općina Ružić. Oni su se predstavili dvjema pjesmama: ˝Mala moja iz Petrova sela, ona oće mene nije volja˝ i ˝Ja sam tebe zamitio mala, na Čikoli kad si robu prala˝.

Treće su na scenu izišle dame koje su također došle iz okolice Šibenika, Ženska pjevačka skupšina KUD ˝Dubrave˝ te su brojne okupljene počastile pjesmama: ˝Oj Dubravo˝ i ojkavicom ˝Draga dragom kartulinu piše˝. Nakon njih nastupili su gošće iz Federacije BiH, točnije iz Livna, Ženska pjevačka skupina KUD ˝Tribanj˝ Župa Bila. Zapjevali su utresavicu ˝Nemoj vuče, ne grakći gavrane˝ i bećarac ˝Sve mi fale one momke plave˝.

Raspjevani su bili i dečki iz Muške pjevačke skupine KUD ˝Cetingradska tamburica˝ iz Cetingrada koji su dobili zasluženi pljesak za: ˝Pjesme kroz selo˝ i ˝Pjesma Cetingradu˝. Etno festival u Benkovcu ugostio je i sudionike iz Zadarske županije, Žensku pjevačku skupinu KUD ˝Sv.Šime˝ iz Rtine. Pjevale su: ˝Moj golube˝ i ˝Garofule˝. Nakon što je ranije nastupila žemska ekipa, bio je red i na mušku ekipu iz Livna koji su predstavljali naravno isti KUD. Livnjaci su otpjevali najprije bećarac: ˝Kad zapivam niz livanjsku stranu˝ i ˝Ja bih dao, čuj mala˝. A nakon Livnjaka red je došao na Žensku pjevačku skupinu Udruga ˝Šokačka grana˝ iz Osijeka. Predstavili su se s dvije a capella pjesme, vezane uz običaj natpjevavanja kuvačica (kuharica) s mladenkine i mladoženjine strane. Uz to su djevojke bile odjevene u tradicijsku odjeću, kako bi bile odjevene i svatovske kuvačice.

I na kraju kao posljednja deveta, nastupila je Muška pjevačka skupina KUD ˝Branimir˝ Benkovac. Ženski dio njihove ekipe je otvorio, a oni su zatvorili službeni dio nastupa na Etno festivalu i to pjesmama: ˝Kad zapiva ljuta Bukovica˝ i ˝Sveti Ante visoka zvonika, Benkovcu si i ponos i dika˝.

Svaki je navedeni nastup na poseban način privukao pozornost objektivne benkovačke publike koja je znala itekako nagraditi prezentaciju bogatoga kulturnoga i tradicijskoga blaga iz krajeva od kuda su dolazili izvođači ovogodišnjeg festivala u Benkovcu. Budnim okom svaki je nastup promatralo i samim tim ocjenjivalo posebno Prosudbeno povjerenstvo koje su činili Danijel Šota, umjetnički ravnatelj Vinkovačkih jeseni, Dragica Rogić, voditeljica i koreografkinja te prof. Jordanko Miloš etnomuzikolog. Njihova zadaća, kako su kazali, ovoga puta nije bila toliko teška i vrlo brzo su donijeli odluku o najboljima.

Tako je nagrada za izvornost pripala Pjevačkoj skupini KUD ˝Etno udruga Petrovo polje˝ i njima je zasluženu nagradu uručio Danijel Šota. Treću nagradu žirija osvojila je Ženska pjevačka skupina KUD ˝Sv. Šime˝iz Rtine. Njima je nagradu uručio ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković. Drugo mjesto na festivalu pripalo je, prema ocjeni stručnog povjerenstva Ženskoj pjevačkoj skupini Udruga ˝Šokačka grana˝ iz Osijeka. Nagradu im je uručio direktor TZ Ravnih kotara Vanja Čvrljak. I na kraju prvoplasirani i grand prix 11. Etno festivala Benkovac 2019. osvojila je Muška pjevačka skupina KUD ˝Branimir˝ Benkovac. Sva tri člana Prosudbenog povjerenstva su jednoglasno donijela takvu odluku, jer su uistinu dečki bili najbolji. Nagradu im je uručila zamjenica gradonačelnika Grada Benkovca Paulina Kulaš.

U ime organizatora predsjednica KUD-a ˝Branimir˝ Ksenija Čirjak je svim sudionicama festivala uručila posebne zahvalnice s prigodnim darovima. Predsjednik povjerenstva Danijel Šota je pohvalio organizaciju festivala naglasivši kako ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve masovnija i zapaženija. Ovo se čini opravdanim samim tim što je Etno festival u Benkovcu već poodavno dobio i karakter međunarodnoga, pa se svake godine pojave i sudionici iz susjedne BiH.

Isto tako valja naglasiti kako su u stanci festivala, dok je povjerenstvo odlučivalo o najboljim sudionicima, brojnu publiku zabavile Katarina Keser i Antonija Bošnjak iz Dramske sekcije HKD ˝Napredak˝ Knin, koje su izvele vrlo duhovit skeč ˝Ajmo u Benkovac˝. Osim njih nakon a capella nastupa dečki iz KUD-a ˝Cetingradska tamburica˝ uzeli su stvar, ili bolje rečeno instrumente u svoje ruke i spletom pjesma razveselili sve posjetitelje koji su zaigrali i zaplesali po dvorima Zavičajnog muzeja. Svi sudionici ali i ostali nisu ostali ni gladni ni žedni budući da je domaćin osigurao obilje ića i pića, koje su servirale vrijedne ruke pripadnika 9.GBR Vukovi - Podružnica Benkovac. Netko je primijetio i dobacio na kraju: ˝Jedva čekam 12. Etno festival! Ako Bog da, dogodine.