Derivat # 1, festival dobre glazbe i druženja, predstavio je imena novih bendova koji će nastupiti uz Repetitor i Let 3. Riječ je o pravim, manje poznatim biserima, u zadnje vrijeme izuzetno zanimljive hrvatske alternativne glazbene scene čija će snaga, zvuk i energija duboko impresionirati publiku na Derivatu.

Šumovi protiv valova, experimental, avantgarde, psyhodelic sastav očarao je publiku prvijencem nazvanom po imenu benda. Njihovi nastupi su unikatna čarolija za ljubitelje eksperimetalnog rock zvuka. Ovi "glazbeni putnici kroz vrijeme" oduševiti će svojim beskompromisnim nastupom i odvesti publiku na nezaboravno glazbeno putovanje u sumrak ljetne večeri koje će se nastaviti nastupom benda dRBonito.

dRBonito su ta čarobna kombinacija gitare, basa i bubnja, čiji je rezulat miminalizam iz kojeg naizmjenično proizlaze snažne individualne dionice sve dok se ne stope u kompaktnu soničnu eksploziju. Inspiraciju crpe iz različitih glazbenih perioda i stilova, pa ako tijekom njihovog nastupa čujete i funk i dub, i rock i punk dobro ste čuli.

Odlazimo zatim u već dobro ugrijanoj atmosferi utopiti se u novom zvuku, premijerno u Zadru riječkog indie elektro pop dua The Siids. Iza ovog relativno novog imena na sceni stoje glazbenici s višegodišnjim iskustvom rada u raznim bendovima, Darko Terlević & Stanislav Grdaković. Nakon benda Morso po povratku u Rijeku iz Australije nastali su THE SIIDS. Oni spajaju grandioznost s intimnošću, melodioznost i ritmičnost. Vizualni identitet im prati glazbeni. Izrazito zahtjevno prilaze kreaciji svoje glazbe, kao i vizualnoj prezentaciji radova. Ukoliko vam se na njihovom koncertu učini da čujete utjecaje Editorsa, Phantograma, The Killsa ili Depeche Modea na pravom ste tragu.

Nakon njih više ne treba trošiti riječi: stižu Let 3 sa svoja prva dva albuma koji stoje kao živa antologija post punka i Repetitor, dosljedni nasljednici novovalne sonične energije s kraja dvadesetog stoljeća.

Ljetna noć u Zadru, 19. 7. 2019. podrhtavat će u soničnim udarima ova dva uvjerljivo najbolja live acta u regiji, dva izuzetno usvirana i beskompromisna benda koji pozornicu i publiku stapaju u jednu vibrirajuću masu.

A nakon svega, za one najupornije na Derivatu # 1 osiguravamo 2nd floor i kvalitetan after party. Dva vrhunska dj-a, El Commando i Mr.d odvest će vas u svijet techna, acida i elektra. El Commando je član kolektiva Pulp, Taman, No Balance. Svoj zvuk traži kroz techno, house, electro i bass glazbu, osobito se trudi publiku svaki put iznenaditi, ne upasti u predvidljivost, a Mr.d kao selektor koji stilski nije ograničen, poteže od industriala do disca i nazad i kad je pravi ples su pitanju očekujte da gura acid, techno i electro trake.

Cijeli ovaj program ne bi imao i dodanu vrijednost dau njemu ne postoji i jedno potpuno novo ime, ime koje Derivat promovira na zadovoljstvo autora i publike, a to je D. Klemenza. D. Klemenza, alias Damir Klemenić je čovjek pokret, performer, glumac i glazbenik pomaknutih i upečatljivih karakteristika snažne energije koji već dvadesetak godina živi i radi scenu, prvenstveno glumački, od prve postave Montažstroja pa sve do Kauboja u Exitu, a za ovu priliku kao solo autor na Derivatu se prvi put javno auta i kao glazbenik.

Da bi druženje na festivalu imalo atmosferu produženog dnevnog boravka zadužena je neformalna inicijativa Banak na Derivatu, sve popularnija inačica Banka na rivi, gdje će se naći manji štandovi raznih sadržaja, od craft piva, fanzina, rukotvorina i hrane do promotivnih štandova organizacija koje djeluju na hrvatskoj nezavisnoj sceni, sve pod imenom - Banak na Derivatu.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 80 kn možete kupiti od 10. lipnja u Zadru: Indie bar, Caffe 72, Dejabrew pub, a u Zagrebu u klubu Botaničar. Ulaznice su već dostupne putem sustava Entrio.

Od 5. srpnja cijena ulaznice je 100 kn, dok će na samom ulazu na dan festivala cijena biti 120 kn.