Posljednji dan nastave za maturante i ove je godine protekao - bez nastave. Dok su se u pojedinim školama učenici barem nominalno pojavili u klupama, neki su od ranog jutra krenuli u đir gradom uz neizostavno brašno i osvježavajuće napitke.

U tom neorganiziranom "ludilu" neke škole tradicionalno pokušavaju kanalizirati veselje svojih učenika. Na Ravnicama su tako jutros održane tradicionalne igre maturanata, koje su uključivale karaoke, povlačenje konopa, trčanje s čašom vode u ruci, brzo jedenje fritula i druge igre. Najboljima od njih dodijeljena je i nagrada - plata pršuta.

- Nadam se da ste ostvarili sve ciljeve i školovanju i da ćemo danas na primjeren način završiti zadnji dan nastave. Vjerujem da iz škole nosite lijepe uspomene na profesore i prijatelje, rekao je prije početka natjecanja ravnatelj Rade Šimičević.

Na Narodnom trgu ispred Gradske straže Folklorna skupina Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića standardnom programu ludijade dodala je plesanje silbenskih plesova. Quatro passi (kvatro paši), postolina, šotiš i boem "tanci" su duboko ukorijenjeni u silbensku tradiciju a maturanti su plesove pripremili uz pomoć Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Izvorne folklorne skupine Silba. Za sljedeću godinu najavljuje se silbenski tanac, najstariji ples s otoka Silbe.

Za prolaznike je prijepodne najopasniji prolaz od Foše prema gradu, no nema sumnje da će se strasti do kraja dana rasplamsati i na drugim punktovima, posebice na rivi.