Zadar je vjerojatno jedini od većih gradova koji nema niti jedan festival rock ili elektronske glazbe, niti u najširem poimanju ovih žanrova. Nakon ukidanja JUMF-a u Parku Kapetanski, ostala je praznina u glazbenoj ponudi koju su ovog ljeta odlučili popuniti u udruzi Teatro VeRRdi. U petak 19. srpnja tako će se na poljani iza Gradske knjižnice održati DERIVAT festival #01, na kojem će kao headlineri nastupiti Let 3 i beogradski sastav Repetitor, uz brojne druge goste.

- Ako su Žižek-Petersen debata stoljeća, ovo je Milenijski sonični udar, muzički dijalog stoljeća s dva najsnažnija rock benda u regiji. Derivat je glazbeni i društveni događaj festivalskog karaktera, jasno profilirane estetike i društveno odgovornog djelovanja koji promiče druženje, altruizam, pacifizam i razmjenu dobara, stvarnih, intelektualnih i kulturnih. Želimo predstaviti one izvođače koji svojim ostvarenjima pomiču granice, osvajaju glazbenim rješenjima ili nevjerojatno dobrim nastupima i obogatiti kulturnu ponudu Zadra, navode iz udruge. Također, cilj je integracija zapuštenog prostora bivše vojarne u javni život grada.

Riječki bend Let 3, koji već preko 30 godina fascinira i šokira osmišljenim scenskim nastupima, a nevjerojatnim teatarsko burlesknim provokacijama izaziva nebrojene reakcije, svirat će svoja prva dva albuma. Two dogs fuckin iz 1989., koji je jedan od najboljih albuma u ukupnoj povijesti naše rock glazbe te ništa manje dobar El desperado iz 1991. i danas zvuče jednako svježe i moćno kao u vrijeme nastanka. Genijalni klasici kao što su Sam u vodi, Ne trebam te, Zora, Izgubljeni, briljantni više rockerski manje psihodelični komadi s „El Desperada" poput „Mone", „Pokvarene žene", „Ha, Ha, Ha", „Fuck famiglie", „Fahrenheit" ili „Pogibe" odvest će vas na nezamislivo dobro glazbeno putovanje.

Njihova prava snaga uvijek je bila u vrhunskoj izvedbi, u moćnom glazbenom stroju koji savršeno funkcionira na pozornici samo sa svojim pjesmama i perjem. Ogoljeni bilo kakve teatarsko scenske provokacije, bez brnjice i angelice postaju esencija bazične rock glazbe u njenom najčistijem obliku. Upravo u potragu za tom glazbenom esencijom otići će će Let 3 i svi njegovi prijatelji na ovogodišnjem Derivat festivalu.

Repetitor je nastao 2005. godine u Beogradu a debi album „Sve što vidim je prvi put" snimili su 2008. godine u Puli. Live nastupi Repetitora već su i prerasli pojam rock koncerta. To više nisu koncerti već slavlje mladosti i pozitivne energije, okupljališta ljudi na kojima se slavi ideja jedne generacije. Za pjesmu Ekspedicija s albuma Gde ćeš, ove godine napravljen je videospot od snimaka s nedavne europske turneje, kojim bend najavljuje nove nastupe po cijeloj Europi.

Ulaznice su već u pretprodaji u sustavu Entrio po cijeni od 80 kuna, a od 1. lipnja moći će se kupiti na prodajnim mjestima u Zadru.