Pod pokroviteljstvom Općine Privlaka i Turističke zajednice Općine Privlaka tradicija održavanja privlačkih maškara nastavila se i ove godine. Organizaciji su se priključili udruga Šijavoga i Dječji vrtić Sabunić Privlaka.

Prije održavanja programa pod šatorom namaškarani članovi udruge Šijavoga od ranog jutra obilazili su privlačke zaseoke i domaćinstva razveselivši pritom i one najstarije.
U poslijepodnevnim satima u subotu maškarana povorka djece u pratnji svojih roditelja, članova udruge Šijavoga i ostalih zamaskiranih ljubitelja maškara okupila se kod zgrade Općine odakle su pod budnim okom policijske pratnje krenuli do Popove vlake. Povorci su se priključile hodačice na štapovima darivajući djecu slatkim iznenađenjima.

Bogati program za djecu nastavio se pod šatorom. Da bi svi imali što za prigrist pobrinuli su se organizatori i mame djece vrtića koji su osigurali krafne i tradicionalne slastice te sok za svu djecu.

Velik interes kod djece izazvala je igra Baloni i krugovi u kojoj je sudjelovalo 40-ak djece vrtićke i školske dobi. Odgojiteljice iz vrtića Sabunić koordinirale su igru u obadva kruga pazeći da svako dijete stane na krug u boji balona. Pobjednici igre darivani su šarenim balonima, a svim igračima za utješnu nagradu ostali su baloni iz igre.

Maske su se ove godine posebno isticale originalnošću i maštovitošću pa je izbor najbolje maske bio prilično težak zadatak. Voditeljica Kristijana predstavila je redom pojedinačne i grupne sve male maske. Od svih maski posebno se isticale naša mala klinika, muffini, roli pop, kaubojke, policajci, Frozen Elsa. Ipak najbolja maska se morala izbarati, a odluka je pala na zasluženi izbor dvije grupne maske: Muffini i Roli pop koje su dobile djevojčice iz škole.
Izvlačenje tombole bio je trenutak iščekivanja za sve prisutne. Najsretniji među njima dobio je skateboard, a ostali sportske rekvizite i košarice iznenađenja.

I na kraju završetak maškara ne bi bio bez paljenja krnje. Optužnicu je pročitala voditeljicu optuživši ga za sve tegobe tijekom godine, a najviše za buru koja je lomila i bacala sve pred sobom. Paljenju krnje prisustvovala su sva djeca i dok je gorio u plamenu bilo im je lakše što će dio nevolja sigurno s njim otići.

Zabava pod šatorom za velike maškare započela je predajom ključeva Općine meštru od Maškara koji će zajedno sa svim maškarama vladati do pokladnog utorka. Sve maškare uz ples i ostala ludovanja zabavljala je grupa Vista iz Zadra. Za spizu se pobrinula udruga Šijavoga s pripreljenim fažolom i kobasicama, a nije nedostalalo ni pića po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Kako bi piće održalo zimsku temperaturu pobrinuo se meštar od leda tvrtke Led Granula d.o.o. sponzoriravši led.

Originalnosti u maškaranju ni ove godine nije nedostajalo. Žiri je zato donio odluku u duhu maškara. Sve nagrade bit će podjednake nagrađenje, ali nek se zna ko je prvi. Nakon premišljanja i razmišljanja voditeljica Kristijana za najbolju pojedinačnu masku proglasila je Josipu Lisac, a za grupnu Pirate iz kupine. Ove godine maškare su svoj pečat originalnosti dale i nazivima maski pa su se tu našle maske naziva Gestapo i Pipi, Mafija d.o.o i razne druge.

Svi kauboji, policajci, pirati, doktori, gusari, gestapovci, mafiozi zabavljali su se do kasnih noćnih sati, a oni mlađi i do jutarnjih. Maškare u Privlaci do pokladnog utorka nastavljaju najmlađi. Tradicionalnim obilaskom po kućama uveselit će pjesmom domaćine, a u košaricam ponijeti zaslužene slatkiše.