Stiže početak kolovoza, s njime vikend prije Velike Gospe, a to znači i vrijeme za još jedne Saljske užance! Ova kulturno-zabavna manifestacija na Dugom otoku održava se 59. put, te slijedi dobro isprobani recept podizanja zastave uz nastup Tovareće mužike s kulinarskim i zabavnim programom u prvom danu, zatim sportskih susreta i natjecanja subotom te feštom uz Trku tovarov nedjeljom.

Program uobičajeno počinjem predstavljanjem Saljskih užanci u Zadru u večernjim satima srijede 1. kolovoza. Tovareća mužika u večernjim satima brodom dolazi u Zadar, gdje dobro poznatim performansom, zvukom desetina začudnih instrumenata, volovskih rogova, privlače pozornost Zadrana i njihovih gostiju, kao što će to raditi u sva tri dana programa u Salima.

Svečano otvaranje zakazano je za petak 3. kolovoza u 19. sati, nakon čega slijedi kuhanje brudeta i druge dalmatinske spize uz harmoniku i gitaru na Pijažolovomu mulu. U 21 sat igrat će se vaterpolska utakmica Sudar titana, a od 22 nastupaju Bracera band + DJ Troxy.

U subotu 4. kolovoza kao uvod u Saljsku noć- iluminaciju porta,brodova i kaića, u 18 sati priređuju se autohtone dječje igre. Navečer nastupaju Crvena jabuka te Woodey Allen band.

U nedjelju neće biti spavanja, jer već u 7 sati prolazi budnica kroz mjesto. Nakon cjelodnevnog feštanja u 18 sati slijede 59. Trke tovarov te svečano zatvaranje. Za one koji ostaju na otoku i nakon toga će biti još glazbe uživo.

Organizatori manifestacije su Tovareća mužika - AKUD Sloga - Turistička zajednica Dugi otok - Saljska mladost.