Koncertom jazz quinteta Repassage prošlog petka, započelo je 5. Silbensko kulturno ljeto, koje će do 14. kolovoza nizom kulturnih, edukativnih i ekoloških događanja uveseljavati, educirati i zabavljati Silbenjane i njihove goste.

Dan poslije, u sklopu Silbenskog kulturnog ljeta, započela je izgradnja GEOkupole na Veloj pjaci, u kojoj će se sve do 21. srpnja raditi niz ekoloških radionica i aktivnosti, od kojih se izdvaja osnivanje prvog FM radia na Silbi Radio Sea "napravi sam" principom.

Od ostalih aktivnosti i programa ovog ljeta izdvaja se Kino pod zvijezdama koje se ove godine radi u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split i Liburnia Film Festivalom, te koncerte u kolovozu: brazilski eksperimentalni bend Baoba Stereo Club 4. kolovoza, zatim zagrebački avangardni impro bend Cul de Sac 10. kolovoza, francusku brass atrakciju Joke 11. kolovoza te Impro night svih glazbenika i prijatelja festivala na zatvaranju 14. kolovoza.

Organizacija ljeta pridružila se akciji mještana i ljubitelja Silbe te će sav prihod od prodaje platnenih torbi s logotipom festivala donirati za obnovu slavne Torete, najpoznatijeg silbenskog spomenika, koji priča priču o ljubavi i čekanju. Torbe po cijeni od 70 kuna mogu se nabaviti u Turističkoj zajednici Silbe ili od volontera festivala.