U nedjelju 30. lipnja od 14 do 17 sati povodom početka sezone Izazov Tours tradicionalno organizira bungee jumping skokove za novinare, sportaše, glumce i osobe iz javnog života.

Kako saznajemo od organizatora Danka Zimica i ove će se godine, treći puta u nizu, na Masleničkom mostu u ulozi skakačice pojaviti poznata zadarska glumica Doris Pinčić

Malo je poznato da je veliki ljubitelj adrenalinskih sportova i kapetan košarkaša Zadra Ive Ivanov koji je već skakao u 'samostalnom pothvatu' s mosta, a ovogodišnju akciju će propustiti zbog vlastitog vjenčanja koje će se održati dan ranije.

Zanimljivo je kako će ovog ljeta, u rujnu, u bračne vode uploviti i Doris Pinčić.

Bungee Jumping s Masleničkog mosta

Most je visok 55 metara, plus 1 metar ograde, znači skokovi se izvode s visine od 56 metara, sa metalne konstrukcije postavljene po sredini na sredini mosta.

Skakač se priprema prvo na samom početku mosta i to na način da potpisuje bungee izjavu, u kojoj se navodi da skakač skače po osobnoj volji, da je u odličnom zdravstvenom stanju, te da nije pod utjecajem alkohola ili droga, te se uzimaju njegovi podaci. Skakac je vezan za tri osigurača, dva se nalaze na listovima, na koje je zakačen lastik, a treci je na alpinistickom prsluku u visini struka.

Sva oprema je specijalizirana alpinisticka oprema koja je atestirana, kao i lastik koji je atestiran za odreden broj skokova, nakon cega se baca.

Sam postupak se izvodi na nacin da se skakač popne stepenicama na plato konstrukcije (prije čega se veže). Broji se 3, 2, 1 bungee i .......... skok. Kad se skakač odnosno lastik smiri (prestane se ljuljati), vincem se spušta u gumenjak. Slobodni pad je cca 30 do 35 metara.

U krajnjoj točci istezanja lastika skakač se nalazi cca 4 metra od mora, ovisno o njegovoj težini, na temelju koje se pripremaju konopi.