The Prodigy, Dubioza Kolektiv, Cloud Nothings, Darkwood Dub, Krankšvester i My Buddy Moose nova su imena na Terraneu 2013.

Terraneo 2013. najavljuje novi paket izvođača koji će ove godine rasplesati i protresti Šibenik, a koji predvodi jedno od najznačajnijih imena u povijesti elektronske plesne glazbe - The Prodigy. Britanski sastav koji, uz Fatboy Slima i Chemical Brotherse, čini sveto trojstvo tzv. big beat podžanra elektronske plesne glazbe, slobodno možemo nazvati miljenicima ovih prostora. U karijeri su prodali više od 25 milijuna nosača zvuka te osvojili mnoštvo nagrada među kojima se ističu dva puta osvojeni Brit Awards, tri puta MTV Video Music Awards, pet puta MTV Europe Music Awards te dvije nominacije za nagradu Grammy.


Devetnaest izdanih singlova, od kojih su mnogi harali svjetskim top ljestvicama i klupskim podijima, uključuju: 'Charly', 'Out of Space', 'Smack My Bitch Up', 'Voodoo People', 'No Good (Start the Dance)', 'Breathe', 'Firestarter' itd. i nalaze se na ukupno pet izdanih studijskih albuma i dvije kompilacije.

'Konačno možemo reći da je dugotrajan proces pregovora i potvrđivanja nastupa Prodigyja na Terraneu 2013. završen te da je to bio jedan od glavnih razloga kašnjenja s ovogodišnjim objavama izvođača. Ali to je sada na sreću iza nas i s nestrpljenjem očekujemo da nam ovaj legendarni bend pruži fantastičan nastup i nešto dosad neviđeno u Šibeniku', izjavio je glasnogovornik festivala Luka Pavić.


Osim Prodigyja, dosadašnjem line-upu Terranea 2013. pridružuju se regionalne zvijezde Dubioza Kolektiv u svom povratku na Terraneo, američki indie rock bend iz Clevelanda - Cloud Nothings, kultni srpski underground sastav Darkwood Dub, hrvatski rap punk duo Krankšvester i odličan domaći americana bend My Buddy Moose.

Nakon odličnog nastupa na prvom Terraneu, iz susjedne BiH nam se vraća Dubioza Kolektiv, sastav poznat po svježim i originalnim pjesmama u kojima kombinira hip hop, reggae, elektroniku, dub i rock s bosanskim humorom i folklorom. Dokazali su se kao nabolji i najpopularniji izvođači istočne Europe te kao vođe u borbi za društvene promjene u regiji. Party povodom izlaska četvrtog albuma 'Firma Ilegal' održan je ispred bosanskog parlamenta, uz snažnu poruku protiv državne korupcije i zaradio je veliku pažnju u nacionalnom tisku. S albuma '5 do 12' skinuta je neslužbena himna današnje mlađeži ovih prostora - 'Blam Blam', a ovih dana bend je izdao novi album pod nazivom 'Apsurdistan', što je generički naziv za distopijsku državu u kojoj sve graniči s apsurdom.


Cloud Nothings američki je indie-rock bend iz Clevelanda (Ohio) koji danas čine pjevač i gitarist Baldi, bubnjar Jayson Gerycz, gitarist Joe Boyer i basist TJ Duke. Bend je 2009. osnovao kantautor Dylan Baldi kao jedan od nekoliko svojih virtualnih Myspace bendova/projekata kroz koje je testirao reakciju online publike na svoje glazbene radove. Baldi je odmah s prvim EP-em 'Turning On' zainteresirao izdavače i promotore te Cloud Nothings od ideje s Myspacea postaje ozbiljan, hvaljen i plodan bend koji do sada ima već tri studijska albuma te četvrti ('Body Music') u pripremi za ovu godinu.


Darkwood Dub oformljen je 1988. u Beogradu. Tijekom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentirao proizvodeći fuziju reggae i dub glazbe s gitarama i asocijativnim te emotivnim tekstovima. Do izdanja prvog albuma 'Paramparčad' (1994), Darkwood Dub postao je najpopularniji underground bend u Beogradu svirajući prepune koncerte pred fanatičnim obožavateljima. 'Život počinje u tridesetoj', album grupe objavljen 2002., bio je najprodavaniji album godine, a ujedno je bio proglašen i za najbolji album godine od glazbene kritike. Danas je Darkwood Dub jedan od najboljih bendova na srpskoj rock sceni.


My Buddy Moose vraća se na Terraneo iz Rijeke. Na sceni su od 2004., a inspirirani američkim rockom i americanom, 2006. izdaju prvi studijski album. Ovogodišnji, treći uradak pod nazivom 'Shine! Shine! Shine!', snimljen uživo u studiju, može se okarakterizirati kao žešći i, kako sami članovi benda kažu, bliži garažnom rocku i power-popu. Uglavnom, za sva tri studijska uratka pokupili su hvalospjeve kritičara i ljubitelja glazbe među kojima su i neka važna lica iz svijeta rock glazbe poput Howea Gelba iz kultnih Giant Sand i Chrisa Eckmana iz Walkaboutsa.


Osječki rap punk duo Krankšvester čine Sett i 3ki Stil. Ponos Slavonije i dva najotrovnija jezika istočne Hrvatske nedavno su objavili svoj drugi studijski album jednostavno nazvan 'Krankšvester' koji se, kao i prethodnik, može besplatno skinuti s neta. Aktualna turneja nosi naziv 'Pelcujem ti muf zauvijek u klubu'.

Tako do sad potvrđena imena Terranea 2013. čine: The Prodigy, My Bloody Valentine, Azealia Banks, Calexico, Dubioza Kolektiv, The Bots, Cloud Nothings, Darkwood Dub, Kawasaki 3p, Postolar Tripper, My Buddy Moose, Krankšvester, Svi na Pod i Icarus Down.


Novost - Terraneo Beach

Jedna od glavnih novosti ovogodišnjeg Terranea jest izlazak festivala na more, tj. na samu morsku obalu u području bivše vojarne Minerska, u kanalu sv. Ante, na samom morskom ulazu u Šibenik.
'Na području bivše vojarne Minerska uredit ćemo plažu pod nazivom Terraneo beach, u sklopu koje će postojati ugostiteljski objekt te pozornica s cjelodnevnim dj programom, sve u stilu Terranea. Terraneo beach zamišljen je kao centralno dnevno mjesto za kupanje, druženje, opuštanje i zabavu svih posjetitelja festivala, kao i zainteresiranih posjetitelja iz Šibenika i okolice', objasnio je direktor festivala Tomislav Ricov. Zanimljivost vezana uz navedenu vojarnu jest ta da se u njoj snimala jedna od najuspješnijih hrvatskih komedija novijeg doba, film 'Kako je počeo rat na mom otoku'.

Foto: /
ODABRAO GUARDIAN Hrvatska je najbolja europska festivalska destinacija
Foto: /
OBJAVLJENA PRVA IMENA My Bloody Valentine, Azealia Banks i Calexico na Terraneu
Foto: /
KEMAL MONTENO 'Glazba je jedna od najvažnijih stvari u turizmu'
Foto: /
OTVARA KLUB ŽEDNO UHO Mate Škugor više nije umjetnički direktor Terranea

Ekologija, društvena odgovornost i ostali programi

'U sklopu našeg eko-art programa, u lipnju ove godine ponovno ćemo organizirati natječaj za izradu plakata ekološke tematike, na koji će se moći prijaviti kreativci iz cijele regije, a najbolje radove predstavit ćemo na dvotjednoj otvorenoj izložbi u samom Šibeniku koju ćemo za vrijeme trajanja festivala prebaciti na festivalsku lokaciju', rekao je glasnogovornik festivala Luka Pavić. 'Također, u sklopu eko-smart programa, na Terraneu nas ponovno očekuju radionice, predavanja i projekcije o kojima će više govora biti uskoro', naveo je Pavić.

U sklopu programa društvene odgovornosti, Terraneo će i ove godine na festivalu zaposliti određeni broj nezaposlenih osoba, osoba s poteškoćama u razvoju te liječenih ovisnika. Ovakva praksa, započeta prošle godine, ima za cilj osobama kojima je svakodnevni život otežan omogućiti barem privremeno zaposlenje te iskustvo koje im treba pomoći u procesu lakše integracije u zajednicu i društvo.


Volontiranje

Svi koji imaju želju svojim radom pridonijeti realizaciji Terranea i spremni su provesti nezaboravan tjedan u Šibeniku mogu se prijaviti na natječaj za volontiranje na ovogodišnjem Terraneu. Prijaviti se mogu svi koji imaju 18 ili više godina, spremni su malo se oznojiti i slobodni su od 5. do 10. kolovoza. Više informacija može se pronaći ovdje, a obrazac za ispunjavanje prijavnice nalazi se ovdje.

Kampiranje od 6. do 10. kolovoza

Kao i do sada, kamp za posjetitelje smješten je u sklopu festivalske lokacije, kapaciteta za oko 3.500 osoba. Kamp se otvara dan prije službenog početka festivala, u utorak, 6. kolovoza u 10 sati, a zatvara u subotu, 10. kolovoza u 16 sati. Detalji o ponudi kampa, kao i Pravila o kampiranju bit će dostupni na službenoj stranici festivala.


Ulaznice

U prodaju od utorka, 14. svibnja kreće novi paket ulaznica po cijeni od 399 kuna. Ova cijena ulaznica vrijedi do iduće objave izvođača koja će biti 6. lipnja 2013. U prodaju od utorka, 14. svibnja također kreću i ulaznice za kamp, po cijeni od 200 kuna, istoj kao i prošle godine. Novost je to što se ove godine uz ulaznicu za kamp obavezno plaća i boravišna pristojba, Turističkoj zajednici grada Šibenika, u visini od 21 kune (sedam kuna po danu za tri dana trajanja festivala) za cijelo vrijeme boravka u kampu Terraneo. Cijena ulaznica za kamp ostaje ista do početka festivala.

Ovlaštena prodajna mjesta su: Dirty Old Shop (Zagreb), glazbena knjižara Rockmark (Zagreb), Dallas Music Shop (Šibenik), Wine bar VINO&INO (Šibenik) te sva prodajna mjesta u sustavu Eventima diljem Hrvatske te online na www.eventim.hr.