Facebook se suočio s još jednom pravnom tuužbom. Ovoga puta tuže ga jer koristi dugme 'Like' na svojim stranicama.

Facebook je tužbu dobio od patent-holdinga koji ju je podigao u ime mrtvog nizozemskog programera pod imenom Joannes Jozef Everardus van Der Meer, piše BBC News.

Tvrtka Rembrandt Social Media rekla je da se Facebookov uspjeh djelom temelji na korištenju dva patenta gospodina Van der Meera bez dozvole.

Facebook je objavio da zasada neće komentirati ovu tužbu ili potraživanja koja se odnose na nju.

Tužbu je tvrtka Rembrandt Social Media podnijela saveznom sudu u Virginiji.

"Vjerujemo da Rembrantovi patenti predstavljaju važan temelj društvenih medija koje kao takve poznajemo te očekujemo da će sudac i porota doći do istog zaključka na temelju dokaza", rekao je odvjetnik Tom Melsheimer iz pravne tvrtke Fish and Richardson koji predstavlja nositelj prava na patente.

Rembrandt sada posjeduje patente za tehnologije g. Van Der Meera koje je on koristio za izgradnju društvene mreže nazvane SurfBook, prije svoje smrti 2004. godine.

Van Der Meeru je patent odobren 1998. godine, pet godina prije nego se Facebook prvi put pojavio.

SurfBook je bio neka vrst socijalnog dnevnika koji je omogućavao ljudima da dijele informacije s prijateljima i obitelji te su se neki podaci mogli odobriti pomoću "Like" dugma, stoji u tužbi koju je podnio Fish and Richardson.

U tužbi se također navodi da je Facebook bio svjestan tih patenata jer ih je citirao u svojim vlastitim prijavama za patente koji se odnose na određene "socijalne" mrežne tehnologije.