Prošle nedjelje, u prostorijama Zadarskog plesnog ansambla i Plesne udruge "Gesta", održana je zanimljiva plesna radionica "5 Ritmova". Ovu metodu, koju je razvila američka plesačica, kazališna redateljica, spisateljica, skladateljica i filozofkinja Gabrielle Roth, čini jednostavna praksa pokreta, osmišljena da zadovolji potrebe vremena u kojem danas živimo. Ples 5 Ritmova u Zadru se prvi put zaplesao prije šest godina, nakon čega je uslijedila veća stanka, a od prošle godine ovaj ples u Zadru se ponovno pleše otprilike jedanput mjesečno. Radionice vode učitelji koji su kvalificirani za taj posao.

- Prvi učitelj koji nam je došao u Zadar, nakon te veće stanke, bio je Damjan Makovec iz Slovenije. Sljedeća nam je došla Zdenka Sajko s kojom imamo najviše radionica i jako smo zadovoljni s njom. Zdenka je donedavno živjela i radila u Splitu pa smo ponekad putovali na radionice - Zadrani u Split i Splićani u Zadar. To su bila predivna druženja dva plesna plemena. Prije tri mjeseca svojom radionicom počastio nas je i učitelj Péter Fejér iz Mađarske, sve vrhunski kadar, rekla je organizatorica plesnih radionica u Zadru Nina Lipotica. Plesna metoda 5 Ritmova nakon svog osnutka ubrzo je osvojila svijet, zahvaljujući upravo činjenici da je ova metoda pristupačna svakom, bez obzira na dob, tjelesnu građu ili prethodno poznavanje plesa. Postala je nešto univerzalno što spaja ljude, pa se tako ples 5 Ritmova danas pleše u nekoliko hrvatskih gradova, ali i izvan lijepe naše, tako da plesači imaju priliku putovati, družiti se i plesati.

Nina Lipotica i sama pleše na ovim radionicama, a kako bi se i dalje održavale u Zadru neumorno radi na njihovoj organizaciji. Prvi put se s ovom metodom susrela prije godinu dana kada se 5 Ritmova vraća u Zadar, a od tada je redoviti plesač svake radionice, koje joj, kako kaže, pomažu da sve svoje pokrete poveže u jednu priču u val kojem nema kraja.

- Svaki put kad me pitaju što znači plesati 5 Ritmova, kakav je to ples, teško mi je odgovoriti, a da taj odgovor u potpunosti opiše moj unutarnji osjećaj. To je mjesto gdje se osjećam kao kod kuće. Dok plešem nema ograničenja, tabua, nerazumijevanja, ne moraš se nikome opravdavati u kakvoj si emociji, u kakvom stanju svijesti - jednostavno se pustiš i plešeš. Promatraš svoja stopala, koljena, kukove, ramena, ruke, glavu, osjećaš kako ritam pulsira u svim dijelovima tvoga tijela, a duša ti se sve više i više smije jer je sa svakim korakom sve slobodnija. Zanimljivo je to da sam imala problema s koljenima i potajno sam strahovala da će mi to biti smetnja za ples, ali dogodilo se upravo suprotno, što sam više plesala to je bol bila manja. To je zaista predivna meditacija u pokretu i hvala svim energijama koje su pridonijele mom uplesavanju u 5 Ritmova, opisuje svoja iskustva Lipotica. Njezina iskustva dijeli i veliki broj ljudi diljem svijeta, ali i sve veći broj Zadrana. Naime, iako ponekad prilično suzdržani sve veći broj Zadrana okreće se ovoj metodi koja im pomaže da se riješe svakodnevnog stresa i puni energije uđu u novi radni mjesec.

Pet ritmova su tečni/flowing, stakato/staccato, kaos/chaos, lirski/lyrical i duboka tišina/stillness. Ovi ritmovi zajedno stvaraju Val - vježbu meditacije kroz pokret. Ritmovi nemaju koraka niti koreografije, svaki ritam ima svoju energiju u kojem svaki plesač pronalazi vlastito izražavanje i koreografiju. Iako zvuči neobično i možda kao nešto što nikada ne biste probali treba pokušati, a tek onda suditi.

- Onima koji su još neodlučni, savjetujem da dođu jednom zaplesati s nama i neka jednostavno vide kako to utječe na njih. Ako vam se svidi, super, ako ne, opet dobro, pronaći ćete neki drugi izričaj koji je vama bliskiji, koji priča vašu priču. Samo se opustite i prepustite svojoj intuiciji. Slobodno mi se javite s bilo kakvim pitanjima vezanim za same radionice, rado ću svoje iskustvo podijeliti s vama. Web stranice koje i sama rado svaki put ispočetka posjećujem, a gdje možete naći informacije o plesu, projektima, knjigama, CD-ima, učiteljima i ostalim informacijama vezanim za ritmova su www.plesritmova.net i www.gabrielleroth.com., savjetuje Lipotica svim potencijalnim plesačima koji žele istražiti i pokušati nešto novo. A priliku da se okušate u ovim radionicama imate već sljedeći mjesec i to 20. veljače. Osim u veljači radionice će se u Zadru održati i 17. travnja, 15. svibnja te 12. lipnja. Iako u ožujku u Zadru neće biti radionice svi zainteresirani mogu otići na vikend radionicu u Split koju će voditi John Kelly.