SRIJEMSKA MITROVICA - Zaboravite sve ekskluzivne sirove koje ste do sada u svojim podrumima čuvali od očiju i usta znatiželjnih gurmana i obratite pažnju na novost iz Srbije. Naime, u Specijalnom rezervatu 'Zasavica' nedaleko od Srijemske Mitrovice proizveden je prvi sir od, vjerovali ili ne, magarećeg mlijeka, piše srpski portal Mondo.

Ako vam je to izazvalo osmijeh na licu, njegova cijena sigurno će isti izbrisati. Vjeruje se kako će magareći sir stajati 1000 eura po kilogramu.

Prvi je sir, nazvan 'Pule' po magarećem mladunčetu, titulu najskupljeg i ekskluzivnijeg preuzeo od losovog sira čija je cijena bila 500 dolara po kilogramu.

- Naš je dvostruko skuplji jer je za kilogram magarećeg sira potrebno 25 litara mlijeka, a tu količinu jedna magarica proizvede za dvije godine - objasnio je Slobodan Simić, upravitelj rezervata 'Zasavica'.

Ekskluzivan će se sir prodavati samo po narudžbi, a prvi put će se moći probati na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu gdje se očekuje velik interes.

Magarice na području Balkana bivaju muzene samo u rezervatu 'Zasavica' gdje se 80-ak životinja tri puta dnevno daje mlijeko. U jednoj se turi prikupi svega šest do sedam litara.

Za magareće se mlijeko vjeruje da liječi kašalj, a njegovu su iscjeliteljsku moć cijenili i Egipćani. Navodno se kraljica Kleopatra, kako bi zadržala ljepotu, svaki dan kupala u magarećem mlijeku dobivanim od tisuću magaraca.

Mlijeko je samo po sebi vrlo slično ljudskom. Sadrži antialergene, jedan posto mliječne masti. Konzumira se isključivo sirovo jer prokuhavanjem gubi dragocjene sastojke, pogotovo C vitamin kojeg ima 60 puta više od kravljeg.

Cijena jedne litre magarećeg mlijeka stoji 40 eura.