Prometna policija je 10. veljače u 20.32 sati u Zadru u Ulici Nikole Šopa za upravljačem automobila šibenskih registarskih oznaka zatekla i kontrolirala 28-godišnjaka koji se kretao jednosmjernom ulicom u zabranjenom smjeru.

Vozač je zaustavljen te tijekom daljnje kontrole utvrđeno je kako vozač upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 0,91 g/kg i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog ranije prikupljenih negativnih bodova, a ponuđeno mu je i testiranje na prisutnost droga, koje je odbio.

Muškarac je uhićen i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te mu je, sukladno zakonskim odredbama, privremeno oduzet automobil.

Zbog počinjenih prometnih prekršaja, vozač je prepraćen na Kazneno-prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.


Danas je na nadležni odjel Općinskog suda u Zadru, uz optužni prijedlog prepraćen i 20-godišnji hrvatski državljanin koji je zaustavljen u kontroli prometa jučer, 11. veljače u 22.00 sati na državnoj cesti DC-08 u mjestu Crno dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Vozač je odbio ponuđeno testiranje na opojna sredstva, nakon čega je uhićen i doveden u službene prostorije policije, dok mu je zbog počinjenih prekršaja privremeno oduzet automobil.

Kada vozač odbije testiranje na droge, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina, sukladno zakonskim odredbama, zbog navedenog prekršaja predviđena je novčana kazna od 1 320 do 2 650 eura te se vozaču izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima i šest negativnih bodova.

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela i prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 09. do 12. veljače 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 172 prekršaja od čega izdvajamo:

30 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
44 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja
11 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
7 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježeno je 10 prekršaja zbog odbijanja testiranja na droge, 12 prekršaja zbog vožnje jednosmjernom ulicom u suprotnom smjeru te 3 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja.

Iz prometa su isključena 43 vozača i 2 vozila. U tom vremenu dogodilo se 17 prometnih nesreća u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene.

Pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, kao i da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu