Županijski vijećnik Davor Čerkuč jučer je alarmirao javnost o kadrovskom stanju u ZADRA NOVA, kazavši kako ta županijska agencija ima 54 djelatnika od kojih je 17 zaposleno na neodređeno vrijeme. 

- Do mene je došla informacija da je otkaz proteklih mjeseci dobilo 7 djelatnika, a do kraja godine će još 25 djelatnika ostati bez posla, kazao je Čerkuč.

To, kao i drugi navod da ugovor završava za 30-ak zaposlenih na određeno, međutim, nije posve točan. Prema informacijama koje smo dobili od ravnateljice Marine Dujmović Vuković, Agencija ima 49 zaposlenih od čega je 16 za stalno. 

- Ostali su na određeno, ali svima ne ističe ugovor. Desetak je onih kojima završava ugovor 31. prosinca. Oni su kroz protekle tri godine bili financirani kroz EU projekt Zadra Nova za vas, rekla nam je ravnateljica agencije.

Za EU projekt "Zadra Nova za Vas" dobiveno je nepovratnih 28 milijuna kuna, a ukupna vrijednost je bila 33 milijuna kuna. Provedba je bila od 1. svibnja 2019. do 31. prosinca 2023. godine, a financirane su plaće za 53 radna mjesta.

Na jučerašnji upit vijećnika Čerkuča, dožupan Šime Vicković je podsjetio i na Zakon o radu, prema kojem nakon tri godine rada na određeno, on postaje za stalno. U zakonu o radu u tom slučaju postoji iznimka kada se radi o EU projektima iz kojih se financira nečije radno mjesto, navodi ravnateljica Dujmović - Vuković. No, istina je da se oni koji rade na određeno, ne mogu ponovno zaposliti za šest mjeseci.

Osim što je uvjerena i zna da će im biti novih projekata s kojima će oni svi moći nastaviti raditi, ravnateljica Agencije upućuje na mogućnost zapošljavanja u drugim županijskim agencijama koje također imaju EU projekte.

ZADRA NOVA je regionalni koordinator za EU projekte i kao takva je obaveza Županije koja ju je dužna financirati. Grad Zadar nije ali može, primjerice, zaposliti djelatnike iz Agencije u Odjel za EU fondove na svojim, a osobito ITU projektima, mišljenja je ravnateljica. Ona tvrdi kako su oni rasadnik kadrova koji su radom na EU projektima i edukacijom stekli znanja i vještine kojim mogu konkurirati na tržištu.

Deficit je takvog kadra, što se može vidjeti i po posljednjim natječajima za Odjela za EU fondove.

Šestoro onih koji su imali ugovor na određeno, nastavlja na novim projektima agencije Zadra Nova. Ostali će i dalje moći raditi na tehničkoj pomoći koju će Agencija pružati za nove EU projekte. Ugovor će im uskoro uručiti ministar Šime Erlić.

Javnost je često znala govoriti kako u toj Agenciji koja je smještena u zgradi uz Murvičku nemaju gdje sjediti. Neki predbacuju ravnateljici da ih je prekobrojno zapošljavala unatoč upozorenjima. Ona tvrdi kako je dobiven novac trebalo iskoristiti i dati ljudima priliku za rad na račun europskog financiranja jačanja ljudskih kapaciteta.

Drugo je pitanje jesu li svi baš kapaciteti, a činjenica je i da se kroz Zadra Novu dolazi, ali i odlazi.