Vedrana Mišković (SDP) postavila je danas set pitanja upućenih ravnatelju Opće bolnica Zadar Željku Čulini, koristeći kako je rekla, „posljednju priliku za to prije nego što bolnica prijeđe u nadležnost Ministarstva zdravstva

- Neću pitati kad će linearni akcelerator jer znam da je tek 14.11.2023. raspisan natječaj javne nabava za izvođenje radova na bunkeru u koji će biti smješten. Neću to pitati jer bi odgovor na to pitanje bio samo puko nagađanje ili svjesna laž a toga smo se od kampanje za lokalne izbore 2021. godine naslušali. No pitat ću neke druge stvari. Tko bi se, osim vas, još hvalio da se sad u Zadru magnetska rezonancija može obaviti za samo 5 mjeseci? Kako to da se na mamografiju u OB Zadar čeka preko 4 mjeseca, dok je u Šibeniku to 3 - 7 dana a u Gospiću se ne čeka uopće? Kako to da UZV Štitnjače u OB Zadar, ako se danas upišemo, možemo obaviti tek za 242 dana, u Šibeniku za 40, a u Kninu za 32 dana?, pitala je Mišković.

Istaknula je kako se u Zadru na prvi pregled oftalmologa čeka toliko da je velika vjerojatnost da će dioptrija porasti za bar pola jedinice, a u bolnici u Karlovcu isti takav pregled može se obaviti unutar 10 dana.

- Ovako mogu do sutra, uz napomenu da sam koristila informacije o listama čekanja sa web stranice OBZ a jer se za tablicu iz obrazloženja rebalansa na str. 159 iskreno nadam da je greška. Nezamislivo mi je naime, da je cilj u 2023., kao što u toj tablici piše, za npr. UZV štitnjače bio smanjiti čekanje na 720 dana, rekla je Mišković.

Spomenula je i kako je do sad cijena radova otkako je potpisan ugovor sa novim izvođačem na Dnevnoj bolnici ukupno povećana za gotovo 264.000 € u odnosu na ugovor, a rok završetka radova odgođen je za više od 4 i po mjeseca.

- Nadam se da je tu kraj no još nitko nije potvrdio da je gradnja gotova, iako je za dio kompleksa ishođena uporabna dozvola. Kao što smo vidjeli kod Poliklinike, radovi na objektu ne završavaju nužno uporabnom dozvolom. Ono što mene zanima je, kako to da ste, prema objavi u EOJN posljednje povećanje cijene radova za 166.000 eura odobrili 18. rujna, 16 dana nakon što je istekao krajnji rok za izvođenje radova 2. rujna 2023.? I naposljetku, jako me zanima kako to da je od svih općih bolnica u državi, upravo OB Zadar, prema podacima HZZO, uvjerljivo najveći gubitaš?, zaključila je Mišković.

- Nije istina da je bolnica najzaduženija, to je laž! Svih 1.300 zaposlenika marljivo rade, došli smo do situacije da je to jedna od rijetkih bolnica koja posluje u plusu, odgovorio joj je zamjenik župana Šime Vicković.

Na primjedbu Zlatka Marasovića kako linearni akcelerator nije došao u bolnicu 2021. kako je premijer Andrej Plenković najavio, a neće još neko vrijeme, rekao je kako će se u ovom mjesecu potpisati ugovor o isporuci te bi on trebao biti instaliran do kraja sljedeće godine.