Hrvatske ceste napravit će niz poboljšanja na prometnici kroz Murvicu, ali do konačnog rješenja i gradnje četeverotračne ceste od Crnog do ulaza na autocestu još je dug put, proizlazi iz odgovora što ga je pukovoditelj Poslovne jedinice Zadar Hrvatskih cesta David Milin dostavio načelniku Općine Poličnik Davoru Lončaru.

Općina Poličnik već desetak godina nastoji ovaj problem riješiti u suradnji sa Zadarskom županijom i državnim službama, ali nije se daleko odmaklo. Štoviše, načelnik Lončar na prošloj sjednici Županijske skupštine rekao je da nema suradnje sa Hrvatskim cestama, a zbog toga što ništa ne poduzimaju „može ih biti sram".

- Na svakom sastanku Hrvatskih cesta u Zagrebu nailazimo na otpor ljudi koji niti žele, niti znaju zapravo o kakvom se problemu radi. Tražim da pod hitno zajedno svi riješimo ovaj problem i da izgradnja prometnice uđe u državni proračun. U Crnom do križanja u Metrou, koje je 100 % u vlasništvu Republike Hrvatske, sutra se mora krenuti s izgradnjom četverotračne ceste, a od Metroa do velikog križanja u Murvici, za koje je gotov rotor i dobivena građevinska dozvola, da se odgodi gradnja. Nema nikakve potrebe graditi rotor i kazati da su riješili problem, ako ne budu radili četverotračnu. Druga faza je četverotračna cesta od križanja u Murvici do Poslovne zone, kako bi se preusmjerio promet prema budućem Centru za gospodarenje otpadom, rekao je Lončar na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

Iz Hrvatskih cesta odgovorili su kako kontinuirano ulažu u podizanje razine sigurnosti prometa i sudionika u prometu. Na ovoj dionici su posljednjih godina završili projekte izgradnje pješačkog pothodnika, nogostupa i rekonstrukcije raskrižja s priključkom za gospodarsku zonu „IK Murvica".

Također su ugovorile izradu studije varijantnih rješenja za proširenje dijela trase Jadranske magistrale DC 8 u četverotračnu prometnicu od Crnog do naplatnih kućica na čvoru Zadar centar na autocesti A1, temeljem koje će se izraditi budući projekti rekonstrukcije predmetne dionice državne ceste DC 8. Financijsku vrijednost same rekonstrukcije zbog većeg broja nepoznanica trenutno ne možemo nagađati, pojasnio je Milin.

- Zbog kompleksnosti navedene studije i potrebe za trenutnim djelovanjem, a sve u svrhu podizanja razine sigurnosti prometa, postoji nekoliko aktivnih projekata na predmetnoj dionici. Ističemo kako je trenutno u tijeku upravni postupak ishođenja građevinske dozvole za rekonstrukciju raskrižja za naselje Baričevići, a za rekonstrukciju postojećeg raskrižja DC 8 i ŽC 6011 u Murvici u kružno raskrižje (cesta prema Briševu odnosno Zemuniku) je ishođena građevinska dozvola te je ove godine planirano raspisivanje natječaja za izvođenje radova. Za napomenuti je i da je raspisan natječaj za izradu projektne dokumentacije za obnovu DC 8 od Crnog do raskrižja sa DC 407 (Bulevar) s izgradnjom novog raskrižja za Crvene kuće, te rekonstrukcija DC 8 od građevinske zone Crno do postojećeg raskrižja za Crno na način da se projektiranju dva vozna traka za svaki smjer vožnje, zatim zeleni razdjelni pojas i pješačko-biciklistička staza sa svake strane kolnika, stoji u pisanom odgovoru načelniku Lončaru.