Rijetko je koji izbor dobitnika Plave vrpce Vjesnika bez zadarskih pomoraca, pa je tako bilo i za ovu godinu. 

U momčadskoj konkurenciji, Plava vrpca Vjenika za 2023. dodijeljena je Niki Peršiću iz Rijeke i Andrija Dević iz Sukošana. Oni su kao kormilari na talijanskom istraživačkom brodu ledolomcu Laura Bassi iskazali veliku stručnost, požrtvovnost, odlučnost, hrabrost i snalažljivost prilikom spašavanja 92 migranata u Jonskom moru.

Prema svjedočanstvu koje je objavio Novi List, njih su dvojica čamcem dovozili ljude s jedrilice kojoj je prijetilo potonuće pod brod, prvo žene i djecu. Andrija Dević ih je prihvaćao i pilotskim ljestvama vodio na palubu, dok je manju djecu doslovce pojasevima vezao uz sebe i nosio ih. I to po valovima visokim do tri metra, uz pilotske ljestve, do palube broda, koja je na devet metara visine od površine mora. Dević nije bio na dodjeli jer je na novoj ekspediciji.

U konkurenciji za to najveće priznanje našim pomorcima mogli bi se naći još dva zadarska pomorca. HRT je objavio priču o kapetanu i članu posade tunolovca "Marielle". Mario Radulić i Marko Birkić, na Tihom oceanu spasili su dva ribara koji su u ribarskom brodiću plutali čak 30 dana.

U komisiji za izbor dobitnika su dvojica Zadrana: predsjednik Uprava Tankerske plovidbe, Mario Pavić i novinar HRT-a te urednik Pomorske večeri, Vladimir Šetka.

Šetka je dobitnik je ovogodišnjeg Priznanja za doprinos u promicanju razvoja i ugleda pomorstva koje će mu sutra  dodijeliti  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u povodu "Dana pomorstva i unutarnje plovidbe 2023. 

Nacionalna svečanost se održava u Puli.