Počelo je preseljenje FINE koja je kao SDK-a godinama ima svoje sjedište u zgradi koja je za vrijeme Austrije građena za banku.

Hoće li i ona jednog dana postati hotel kao što to godinama priželjkuju mnogi koji misle da domaći stanovnici ne smiju raditi u građevinama uz more, jer one moraju biti isključivo namijenjen turistima?

Sjedištu Financijske agencije u Zagrebu poslali smo novinarski upit. Dok čekamo odgovore iz Zagreba gdje je već vjerojatno počeo vikend, podsjećamo na prethodne. Dio službenika FINA-e  već radi u zgradi uz Murvičku uz koju kako su se uvjerili nema mjesta za parkiranje, što je kažu, bio razlog preseljenja.

Kada je FINA u svibnju preselila u prizemlje stambene zgrade uz Murvičku cestu, onda su nam iz njihove PR službe poručili kako na dosadašnju lokaciju Podružnice Zadar (Ivana Danila 4) Financijska agencija do daljnjega nastavlja koristiti za vlastite potrebe.

U prostoru kojeg su kupili, naime, nema mjesta za sve službe FINA-e od čega je najvažniji FINA GS koja do daljnjeg ostaje u toj zgradi. FINA je kupila tisuću i nešto kvadrata za dva milijuna eura. Te 2020. godine u materijala za odobrenje Vlade RZ pisalo je kako će zgradu koju su neki novinari iz Zagreba JOŠ 2011. godine vidjeli kao jednu od zadarskih vila, dati u zakup. Prije će biti prodaja. Možda je kupe susjedi koji su puni novaca.

Čekamo odgovor i na pitanje što će biti s tom građevinom kada se isprazni. Uz FIBA GS u toj zgradi ostaje u najmu Agencija za poljoprivredu.

Do tada još jedan podsjetnik na pražnjenje gradske jezgre. Dok je za zgradu Socijalnog, problem bio nedostatak parkirnih mjesta, kojih jedino i ima na Poluotoku, za FINU je bio jedan nakaradni razlog. Tadašnje gradske vlasti navele su kako Zadrani u najmanju ruku imaju „ratne traume" kada se blindiranim kolima i u pratnji policije dođe po novac za HNB. I to jednom mjesečno ili  u dva mjeseca.

Unutar projekta tvornice kruha, investitori i projektanti su prije formalnog natječaja imali informaciju kako će im poslovne prostore kupiti državne službe.