Župan Božidar Longin uručio je danas ugovore poslovnim bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije, a riječ je o Erste&Steiermarkische banci, OTP banci, Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) i Podravskoj banci.

Kako je istaknuto na svečanom uručenju ugovora, cilj je unaprijediti kvalitetu obiteljskoga turističkoga smještaja i produljiti sezonu. Visina kredita može biti od 10 tisuća do 30 tisuća eura s rokom otplate do 6 godina, a Županija će subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2 posto godišnje.

„Znamo da je turizam naša najjača gospodarska grana i stoga je sasvim logično da je nužno u nju ulagati i voditi brigu o načinu i smjeru njena razvoja. Činjenica jest da nam trenutno nedostaje hotelskoga smještaja, osobito onog višeg ranga. Privatni je smještaj najbrojniji u ukupnoj strukturi naših smještajnih kapaciteta i upravo je iz tog razloga važno ulagati u kvalitetu i kontinuirano razvijati ponudu", istaknuo je župan Božidar Longin dodajući da se predviđena sredstva odobravaju isključivo za uređenje, modernizaciju, nabavu opreme u svrhu poboljšanja ili proširenja ponude usluga, točnije ispunjavanje uvjeta za postizanje uvjeta za kategorizaciju od četiri ili pet zvjezdica, kao i proširenje ponude pružanja usluga, unaprjeđenje kvalitete turističke ponude i ostalih standarda posebne ponude.

„Konkretno, to je uređenje i opremanje samih objekata, ali i izgradnja bazena, igrališta za djecu, sunčališta, uređenje vrta i kušaonica s domaćim proizvodima itd. Sredstva smo osigurali u proračunu, a to je naš skroman, ali i konkretan doprinos poboljšanju kvalitete turističke ponude čemu svi težimo. Naravno, naša ideja ne bi mogla biti ostvarena bez suradnje s poslovnim bankama te stoga koristim prigodu i zahvaljujem im na tome", naveo je župan.

Tijekom cijelog razdoblja trajanja kredita Zadarska županija subvencionirat će kamatu u visini od 2 posto.

"Iznajmljivači privatnog smještaja oko mogućnosti prijave bit će informirani putem mrežne stranice Zadarske županije te putem medija i društvenih mreža. Pripremili smo promotivne letke koji će se nalaziti u poslovnim bankama i svim turističkim zajednicama. Promotivni letak ima QR koji kad se očita, dobiju se svi podaci o javnom pozivu i uvjetima kredita", pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

Zadarska županija ovim Programom pokazuje da je svjesna važnosti privatnog smještaja u gospodarskom razvoju lokalne zajednice, da rast turizma i privatnog smještaja potiče razvoj drugih djelatnosti, od lokalne proizvodnje do različitih usluga bez čega bi turistička ponuda bila nezamisliva. Kroz privatni i obiteljski smještaj naši gosti imaju priliku doživjeti izravni kontakt s lokalnim stanovništvom i upoznati autohtonost i tradiciju mjesta u kojem borave, a upravo je to danas traženo i cijenjeno iskustvo koje traži sve veći broj svjetskih ljubitelja putovanja.